Clixadx

Sunday, 30 October 2011

Cerpen

Hai  semua  selamat  petang  dan apa khabar? Sebelum  itu Lynn nak  minta maaf  sebab  dah  lama tak  update...maklum  agak  sibuk...Kepada  sesiapa  yang  berminat  untuk membaca  cerpen  saya  yang  tak  seberapa  ni..jemput  pergi  ke  laman  ini (Just  copy jek  link  kat  bawah  tu)

http://www.penulisan2u.my/2011/08/cerpen-ramadhan-di-hati-qistina/

Kalau  u all sudi  tinggalkan  komen  u all dibawah ni atau  di  dalam  laman  p2u  tu  ya ;)




sekian  terima  kasih ;)




Saturday, 29 October 2011

Press pause on life and capture that moment forever with a vintage feel. #OlympusContest

Press pause on life and capture that moment forever with a vintage feel. #OlympusContest

Luxurious, top performance, elegance. The #VWPassat is here to take u to d next level.

Luxurious, top performance, elegance. The #VWPassat is here to take u to d next level.

Friday, 28 October 2011

Luahan hati seorang insan...

Aku  kecewa. Kecewa sangat, kenapa  mesti  jadi begini. Kenapa  harus  hari  ini?Pernikahan ku akan  berlangsung  sebulan lagi. Kenapa hari2 seperti  ini  harus  dirobek. Kenapa tak  pernah  berubah...kasihan  ibu..menangis. dan  sekarang  aku  menangis meratapi pemergian susuk seorang a..h. Aku  hanya  ingin  kau  menjadi  saksi  utama dan  juga  waliku.Jangan  kecewakan aku. Hatiku hancur berkeping2 bukan  hanya  aku malah  hati  ibuku  jua.Adakah  terlalu  susah  untuk  kau  akui  kesilapan  dan  salahmu  kepada kami. Kenapa ego  lelakimu  begitu  tinggi. Hargailah  kami  anak  dan  isterimu. Kami  sentiasa  mengharapkan agar kau  menyedarinya  dan  kembali  kepada  kami. Berubahlah  untuk  insan  tersayang. Jangan  musuhi  kami  yang  tidak  bersalah.Tolong...aku  merayu... Lewat  ini  terlalu  banyak  dugaan dan masalah  yang  aku  terima.Namun aku  tahu ada  hikmah  disebalik  kejadian.Aku  berharap ini  cuma sementara...bukan  untuk  selamanya.Memiliki keluarga harmoni  adalah  impianku. Aku  tahu dan  aku  berharap apa  yang  terjadi  pada keluargaku  tidak akan terjadi dalam  kehidupanku  lagi. Pergilah  jauh duka  dan  laraku...pergilah  sepi...datanglah  gembira...hiburkan  hatiku  yang  sedang  lara. Aku  berharap dia  pulang  kerumah  esok...Ya ALLAH tolong  hmbamu  ini...bukakan  pintu  hatinya  untuk  kami  sekeluarga...dan lindungi dia. Buka  minda dan  jiwnya  untuk  kami  bukan pada  org  lain...dan  buka  pintu  hatinya  untuk pulang  ke rumah......amin..


belum  sempat aku melepaskan  sebak  didada ibuku  pula  salah mengerti...tangisan  ku  benar2 dimatanya.

 ibu  kenapa  harus  salah  mengerti  dengan  tangisan  anakmu....aku  menangis  kerana  sedih..bila  mendengar  kata2  kamu  berdua...bukan  benci  pada  kamu...aku  sayang...sungguh  anakmu  sangat  sayang  padamu...hanya ALLAH yang  mengerti  isi  hati  kami..Aku  juga  makan  hati  sepertimu  ibu. Terlalu  banyak beban  perasaan  yang  ditanggung  oleh  ku. Terlalu   banyak  juga  beban  tanggungjawabku untuk  kalian  semua...aku  jalaninya  dengan  iklas...jangan  salah  faham  terhadap  anakmu  ini  ibu...sungguh...aku menyanyangimu  dan memahami  hatimu  benar2 terluka  atas  perbuatanya  padamu  sejak  dari  dulu. Jangan  titiskan  air matamu  buat  kami...kami  berdosa  kerana  membuatmu  menangis.Dosa  yang  terlalu  berat  untuk  anak2mu. Sesungguhnya...kamu  salah  mengerti  ibu. Ya ALLAH pulihkan  semangat  ku, pulihkan  juga  semangant ibu  serta  adik2ku...kuatkan  dan  cekalkan  hati  kami...utuhkanlah  keluarga kami...dan  satukan  kembali  kami  sekeluarga aku  tidak  mahu  jika  sampai  ayah  dan ibu  berpisah... amin...


salam  sayang...

Do you know how to protect urself against the deadly dengue? Take the #GanyangAedes quiz to find out how!

Do you know how to protect urself against the deadly dengue? Take the #GanyangAedes quiz to find out how!

Thursday, 27 October 2011

Taylor Swift Makeup: Soft Smokey Cat-Eye


Hai kita belajar cara nak make-up smoky eye ala taylor swift...jom kita belajar hahah.. ;)

5-Minute Ice Cream


simple ingrediant:

1 package frozen fruit (I used raspberries)
1/2 cup sugar
2/3 cup heavy cream
1 tsp vanilla

5-Minute Chocolate Cake




http://www.instructables.com/id/5_minute_Chocolate_Cake/
Make delicious chocolate cake in just 5 minutes with ingredients that you probably have around the house right now! Click the link above to see the step by step project on Instructables.com

ingrediant:

  • coffee mug
  • 4 tablespoons flour - make sure you measure it right - or the cake is a lie!
  • 4 tablespoons sugar
  • 2 tablespoons unsweetened cocoa
  • 2 tablespoons whisked egg - 1 egg is too much, 1 egg white is too eggy, 1 yolk is too dense, but 2 tblsp is just right!
  • 3 tablespoons milk
  • 3 tablespoons oil
  • 3 tablespoons chocolate chips
  • splash vanilla or other flavoring - try peppermint or cinnamon
For a fudgier version, omit egg!



Molten Chocolate Cakes Recipe Demonstration - Joyofbaking.com



Uploaded by on Feb 2, 2011

Recipe here: http://www.joyofbaking.com/MoltenChocolateCakes.htmlStephanie Jaworski of Joyofbaking.com demonstrates how to make Molten Chocolate Cakes. Molten Chocolate Cakes, also known as Chocolate Lava Cakes, have a rich and chocolately flavor, and a texture that is dense and moist.

kalau inginkan recepi ni...sila lawat link yang tertera di atas ya ;)

Standard YouTube License

Granola Trifles Recipe Demonstration - Joyofbaking.com




Recipe here: http://www.joyofbaking.com/breakfast/GranolaTrifles.htmlStephanie Jaworski of Joyofbaking.com demonstrates how to make Granola Trifles. A Granola Trifle layers granola with yogurt and fresh fruit. Normally, when you think of a trifle, it consists of cake, custard, and fruit which gives you a nice contrast in tastes and textures.

ha apa lagi kita boleh cuba recepi mudah ni kan tampak menarik heheh selamat mencuba



Wednesday, 26 October 2011

Triple Chocolate Biscotti - Recipe by Laura Vitale - Laura in the Kitche...

hai sedap betul biscotti ni...besok boleh try buat yum-yum :)

How to Make Biscotti - Recipe by Laura Vitale - Laura in the Kitchen Epi...


ha apa lagi jom kita try buat...boleh aja...ni buat minum petang btul tak hheheh ;)
selamat mencuba ya

how to make whole wheat bread at home


The ingredients: 2 tsp instant yeast; 2 tsp salt; 1 cup milk; 2 tbsp honey; 2 tbsp vegetable oil; 2 cups white flour; 3 cups whole wheat flour. That's it! For full recipe go to www.takebackthebread.com/brown.html.

Marah ni

heheeh  selamat  petang  semua  apa khabar?Lynn tengah  hati  bengkak. Bukan  marah  dengan  orang  tapi marah  sebab  line internet  slow  gila...Hati  rasa  nak  meletup  aja. Dari  pagi  sampai  sekarang. Kusut  di buatnya...hai...kalau  macam  ni  sampai  ke  malam  alamat  harulah  jadinya. Nak  siapkan  novel  pun  jadi  tak  ada  mood...hurm...u all pula  macam  mana?okey  tak...jangan  marah2  macam  lynn sudahlah.Okey  apa2 pun Lynn nak  ucapkan  selamat  menyambut  pesta  cahaya...kepada  semua  kaum  berbangsa  india..and  hope  u all have  a nice  day  with  all ur  family.Heheheh okey  takat  ni  dulu...nanti sambung  lagi k...tata... ;)

Betty's Morning Coffee Blueberry Muffins Recipe



Ingredients:1 egg, well beaten1/2 cup sugar1/2 cup vegetable oil (I used canola oil.)3/4 cup milk (I said 2/3 cup in the video, but 3/4 cup will be better.)1/2 teaspoon ground cinnamon1 teaspoon vanilla2 cups self-rising flour1 cup fresh blueberries, washed and dried with paper towelscooking oil sprayMix all ingredients, except blueberries. Gently fold in 1 cup fresh blueberries. Spoon into muffin tins that have been sprayed with cooking oil, until 3/4-full. Bake at 400 degrees for 18 to 20 minutes. When done, a toothpick inserted into the center will come out clean. Note: If you prefer not to spray the muffin tins, place a paper baking cup liner for each muffin. These are really great muffins--enjoyable for everyday, but elegant enough for company!

Tuesday, 25 October 2011

10 Rumah termahal dunia

Rumah adalah  sesuatu yang tak dapat dipisahkan dari kehidupan manusia, karana selain berfungsi sebagai tempat berlindung, rumah juga adalah tempat dimana  manusia membina rasa sayang pada keluarga serta membina komunikasi dengan masyarakat  sekeliling. Selain itu  rumah juga  menunjukkan status sosial seseorang di  dalam Masyarakat  keliling.

Jadi  tidak  hairan jika  ramai  diantara  mereka  menghabiskan banyak  duit, Hanya  kerana  sebuah  rumah yang  merupakan  singgahsana  untuk  mereka  sekeluarga.

Kali  ini Lynn nak  share entry  ini  untuk  tatapan  kamu  semua. Jom  kita  tengok.




1. Antilla ($ 1.000.000.000)
Inilah rumah paling mahal di dunia, rumah dimiliki oleh Mukesh Ambani, pengusaha dan jutawan terkemuka berasal dari India yang juga merupakan orang yang masuk dalam di dalam daftar 10 orang terkaya di dunia. Rumah ini terdiri atas 27 tingkat  dengan ruangan yang sangat luas, bahkan tempat  meletak  kenderaan  saja boleh menampung sekitar 150 buah.
Antilla

2. William Randolph Hearst’s Mansion ($ 165.000.000)
Rumah mewah ini milik William Randolph Hearst, memiliki 3 kolam renang, 29 bilik tidur dan dengan halaman yang sangat luas. Di dalamnya juga terdapat sebuah disco dan sebuah pawagam mini keluarga.
William Randolph Hearst’s Mansion

3. Elena Franchuk’s Victorian Villa ($ 161.000.000)
Rumah ini terletak di daerah Kensington di London Rumah ini 5 tingkat dan memiliki 10 bilik tidur , kolam renang dalam ruangan, ruang panik, pawagam mini serta bilik   sauna.
 Elena Franchuk’s Victorian Villa

4. The Penthouses at One Hyde Park ($ 160.000.000)
Rumah ini memang masih sedang dalam proses, namun begitu fasiliti yang ada di dalam rumah ini ternyata sangat mewah, kebanyakan orang berkata ia  lebih  mirip  kepada sebuah  hotel mewah.. Ada  juga berita  mengatakan bahawa bangunan  ini  sudah  siap  sepenuhnya dan akan  mengalahkan  harga William Randolph Hearst’s Mansion.
The Penthouses at One Hyde Park

5. Aaron Spelling’s Manor ($ 150.000.000)
Rumah ini berdiri di atas tanah yang seluas dan  sepanjang 56.000 meter persegi tanah dan dibangun pada tahun 1991. Memiliki 123 kamar, lapangan tenis, arena skating, bowling  dan beberapa kolam renang.
Aaron Spelling’s Manor

6. Hala Ranch ($ 135.000.000)
Dimiliki oleh Pangeran Bandar bin Sultan bin Abdulaziz dari Arab Saudi, memiliki 27 bilik mandi dan 15 bilik tidur bersama dengan kolam renang dalam ruangan, jalan ski swasta, limbah kilang  pengolahan, lapangan tenis, bangunan ini dibangun di atas tanah yang seluas  14.397 kaki persegi.
Hala Ranch

7. Fleur de Lys ($ 125.000.000)
Rumah ini dibangun oleh Suzanne dan David Saperstein. Rumah itu memiliki 15 bilik  tidur dan enterior ditutupi dengan kapur Perancis sementara interior disiramkan dengan emas 24 karat. Rumah itu juga memiliki item furniture seperti pola tirai Marie Antoinette dan kurusi favorit Napoleon.
Fleur de Lys

8. Maison de l’Amitie ($ 125.000.000)
Dimiliki oleh Donald Trump, rumah ini dibangun di atas tanah yang membentang seluas 80.000 kaki persegi, di dalamnya terdapat konservatori, ruang menari, 15 bilik tidur, 8 setengah-bilik mandi, sebuah rumah tenis dan pavilion mewah.
Maison de l’Amitie

9. Updown Court ($ 116.000.000)
Rumah ini terletak di Inggris, Memiliki 103 kamar, ruang bowling, pawagam besar, lebih dari 3 kolam renang dan lapangan squash. Khabarnya  rumah ini lebih luas dari istana buckingham
Updown Court

10. Dracula’s Castle ($ 80.000.000)
Sebelumnya, bangunan ini adalah sebuah benteng, Si pemilik yaitu Archduke Dominic. Rumah ini Memiliki 57 ruangan, 17 bilik tidur dan banyak arca antik dan  indah yang tentunya mempunyai nilai antik yang  sangat tinggi.
Dracula’s Castle

sumber: http://serba-sepuluh.blogspot.com/2010/08/daftar-10-rumah-termahal-di-dunia.html

Mont St. Michel, Normandy, France




Mont Saint-Michel (pronounced: [mɔ̃ sɛ̃ mi.ʃɛl]; English: Saint Michael's Mount) is a rocky tidal island and a commune in Normandy, France. It is located approximately one kilometre (just over half a mile) off the country's north-western coast, at the mouth of the Couesnon River near Avranches. The population of the island is 41, as of 2006. The island has been a strategic point holding fortifications since ancient times, and since the 8th century AD it became the seat of the Saint-Michel monastery, from which it draws the name.

Formation

In prehistoric times the bay was land. As sea levels rose, erosion shaped the coastal landscape over millions of years. Several blocks of granite or granulite emerged in the bay, having resisted the wear and tear of the ocean better than the surrounding rocks. These included Lillemer, the Mont-Dol, Tombelaine (the island just to the north), and Mont Tombe, later called Mont-Saint-Michel.

Tidal island

Mont Saint-Michel was previously connected to the mainland via a thin natural land bridge, which before modernization was covered at high tide and revealed at low tide. This connection has been compromised by several developments. Over the centuries, the coastal flats have been polderised to create pasture. Thus the distance between the shore and the south coast of Mont-Saint-Michel has decreased. The Couesnon River has been canalised, reducing the flow of water and thereby encouraging a silting-up of the bay. In 1879, the land bridge was fortified into a true causeway. This prevented the tide from scouring the silt around the mount.
On 16 June 2006, the French prime minister and regional authorities announced a €164 million project (Projet Mont-Saint-Michel) to build a hydraulic dam using the waters of the river Couesnon and of tides to help remove the accumulated silt deposited by the rising tides, and to make Mont-Saint-Michel an island again. It was projected to be completed by 2012.



The construction of the dam began in 2009 and is now complete. The project also included the destruction of the causeway that had been built on top of the small land bridge and enlarged to join the island to the continent, and was used also as a parking lot for visitors. It will be replaced by an elevated light bridge, under which the waters will flow more freely, and that will improve the efficiency of the now operational dam, and the construction of another parking lot on the mainland. Visitors will use small shuttles to cross the future bridge which will still be open to pedestrians and unmotorized cycles.

History

Mont-Saint-Michel was used in the 6th and 7th centuries as an Armorican stronghold of Romano-Breton culture and power, until it was ransacked by the Franks, thus ending the trans-channel culture that had stood since the departure of the Romans in AD 460.

Mont-Saint-Michel Abbey, albumen print, ca. 1865–1895
Before the construction of the first monastic establishment in the 8th century, the island was called "monte tombe". According to legend, the Archangel Michael appeared to St. Aubert, bishop of Avranches, in 708 and instructed him to build a church on the rocky islet. Aubert repeatedly ignored the angel's instruction, until Michael burned a hole in the bishop's skull with his finger.
The mount gained strategic significance in 933 when William "Long Sword", William I, Duke of Normandy, annexed the Cotentin Peninsula, definitively placing the mount in Normandy. It is depicted in the Bayeux Tapestry which commemorates the 1066 Norman conquest of England. Harold, Earl of Wessex is pictured on the tapestry rescuing two Norman knights from the quicksand in the tidal flats during a battle with Conan II, Duke of Brittany. Norman Ducal patronage financed the spectacular Norman architecture of the abbey in subsequent centuries.
Mont-Saint-Michel and its Bay *
Country France
Type Cultural
Criteria i, iii, vi
Reference 80
Region ** Europe
Inscription history
Inscription 1979 (3rd Session)
* Name as inscribed on World Heritage List
** Region as classified by UNESCO















In 1067, the monastery of Mont-Saint-Michel gave its support to duke William of Normandy in his claim to the throne of England. It was rewarded with properties and grounds on the English side of the Channel, including a small island off the southwestern coast of Cornwall which was modeled after the Mount and became a Norman priory named St Michael's Mount of Penzance.
During the Hundred Years' War, the English made repeated assaults on the island, but were unable to seize it due to the abbey's improved fortifications. Les Michelettes – two wrought-iron bombards left by the English in their failed 1423–24 siege of Mont-Saint-Michel – are still displayed near the outer defense wall.
When Louis XI of France founded the Order of Saint Michael in 1469, he intended that the abbey church of Mont Saint-Michel be the chapel for the Order, but because of its great distance from Paris, his intention could never be realized.
The wealth and influence of the abbey extended to many daughter foundations, including St Michael's Mountpilgrimage waned with the Reformation, and by the time of the French Revolution there were scarcely any monks in residence. The abbey was closed and converted into a prison, initially to hold clerical opponents of the republican régime. High-profile political prisoners followed, but by 1836, influential figures – including Victor Hugo – had launched a campaign to restore what was seen as a national architectural treasure. The prison was finally closed in 1863, and the mount was declared a historic monument in 1874. The Mont-Saint-Michel and its bay were added to the UNESCO list of World Heritage Sites in 1979, and it was listed with criteria such as cultural, historical, and architectural significance, as well as human-created and natural beauty. in Cornwall. However, its popularity and prestige as a centre of




sumber  en wiki ;)

The Golden Temple, Amritsar, India






 Amritsar (Punjabi: ਅੰਮ੍ਰਿਤਸਰ IPA: [əmːɾɪtsəɾ]) (previously also known as 'Ramdaspur' and 'Guru ki Nagri') is a city in the northern part of India and is the administrative headquarters of Amritsar district in the state of Punjab, India. The 2001 Indian census reported the population of the city to be over 1,500,000, with that of the entire district numbering 3,695,077. Amritsar is situated 217 kilometres (135 mi) northwest of state capital Chandigarh and is 32 kilometres (20 mi) east of Lahore, Pakistan and therefore, very close to India's western border with Pakistan.



A typical chilly Amritsar morning
It is home to the Harmandir Sahib, known as the Golden Temple/Darbar Sahib, the spiritual and cultural center of the Sikh religion. This important Sikh shrine attracts more visitors than the Taj Mahal in Agra as it has more than 100,000 visitors on week days alone and is the number one destination for non-resident-Indians (NRI) in the whole of India.The city boasts of being the main centre of Sikhs' cultural, religious and political history, it also houses the Sikh temporal and political authority, Akal Takht as well as the Sikh Parliament. Amritsar is also known for the incidents of Jallianwala Bagh Massacre in 1919 under British Rule and Operation Bluestar in 1984 under the late Prime Minister of India, Indira Gandhi. The main commercial activities include tourism, carpets and fabrics, farm produce, handicrafts, service trades and light engineering. The city is known for its food and culture. Amritsar is also home to Central Khalsa Orphanage, which was once a home for Shaheed Udham Singh, a prominent figure in the Indian independence movement.

History

Amritsar city is one of the cities of the Punjab state in India. This city was founded by Guru Ram Das in 1574 on land bought by him for 700 rupees from the owners of the village of Tung. Earlier Guru Ram Das had begun building Santokhsar Sarovar, near the village of Sultanwind in 1564 (according to one source in 1570). It could not be completed before 1588. In 1574, Guru Ram Das built his residence and moved to this place. At that time, it was known as Guru Da Chakk. (Later, it came to be known as Chakk Ram Das)
Amritsar is dominated by the history of Hindus and Sikhs and many of their sacred shrines are found in and around the city. It was established by Guru Ramdas. The city has highest temporal seat of Sikhs "The Harimandir Sahib" popularly known as Golden Temple. Amritsar's central walled city has narrow zig zag streets mostly developed in the 17th and 18th century. The city is a peculiar example of an introverted planning system wit unique areas called Katras. The Katras are self styled residential units that provided unique defence system during attacks on the city.
The sacred city of the Amritsar has come to assume a special significance in Hindu cosmology because of various mythical and historical connections. Amritsar is particularly nearer and dearer to Hindus as it is believed that the Lov-Kush along with their mother Mata Sita spent their early childhood in the ashram of Bhagwan Maharishi Balmiki ji in the land of Amritsar.
The city lies on the main Grand Trunk Road (GT Road) from Delhi to Amritsar connecting to Lahore in Pakistan. The G. T. Road, built by Sher Shah Suri, runs through the whole of the northern half of the Indian subcontinent, connecting Peshawar, Pakistan to Sonargaon, Bangladesh. The city is also connected to most other major cities such as New Delhi, Mumbai, Calcutta by an extensive network of rail system. The city also provides air connectivity to major Indian cities, as well as international cities such as Birmingham, Toronto, Dubai, Singapore, Tashkent, Ashgabat, London etc. from the Raja Sansi International Airport, recently renamed as Guru Ramdas International Airport. The airport is being developed for increasing demand in future; a new International inbound & outbound terminal is operational and cargo terminal is also under construction. The city is the administrative center for the Amritsar District. Amritsar developed from a small village pool to a business center. However, it did not become the industrial center of Punjab due to its proximity to the volatile Indo-Pak border.

Partition of 1947

Partition of British India into India and Pakistan had the most profound effect on the demographics, economics, social structure and culture of Amritsar. The state of Punjab was divided between India and Pakistan and Amritsar became a border city, often on the front lines of India-Pakistan wars. Prior to partition, the Muslim league wanted to incorporate Amritsar into Pakistan because of the Amritsar's proximity to Lahore (a distance of 30 miles) and a nearly 50% Muslim population, but the city became part of India. The Indian National Congress had similar aims of incorporating Lahore into India as Lahore was the cultural, economic, and political capital of undivided Punjab and Hindus and Sikhs constituted nearly 50% of the population, but Lahore became a part of Pakistan. Amritsar and Lahore experienced some of the worst communal riots during the partition of India. Muslim residents of Amritsar left the city en-masse leaving their homes and property behind due to violent anti-Muslim riots in Amritsar. Similar scenes of communal carnage against Hindus and Sikhs were witnessed in Lahore and led to their mass evacuation.
Important Muslim dominated villages in Amritsar district prior to partition include Sultanpur, Kala Afgana, Abdul Kalan, Rasheed Bal, Lahorie, Qadian, Shahpur, Shahkot, Alipur, Aliwal, Allahbad, Fatehbad, Chak, Guza Chak, Jattan, Cheema.


Masjid Besar Djenné/Great Mosque, Djenne, Mali

Masjid Besar Djenné adalah bangunan bata tanah liat di dunia dan di anggap oleh ramai jurubina sebagai gaya seni bina Sudano-Sahelian, walaupun dengan pengaruh Islam yang jelas. Masjid ini terletak di bandar Djenné, Mali di dataran banjir sungai Bani. Masjid pertama ditapak ini dibina pada abad ke-13, tetapi struktur kini bertarikh semenjak 1907. Selain merupakan pusat masyarakat Djenné, ia adalah salah satu mercu tanda yang paling terkenal di Afrika. Bersama dengan keseluruhan bandar Djenné ia telah diwartakan sebagai Tapak Warisan Dunia (World Heritage Site) oleh Organisasi Kebudayaan, Sains, dan Pendidikan Bangsa-Bangsa Bersatu (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization - UNESCO) pada 1988.

 Sejarah

Masjid Besar Djenné berbeza dari masjid-masjid Afrika Barat dari mana tapaknya bukanlah dianggap suci sebelum pembinaannya — tapak ini sebelumnya menempatkan istana. Masjid lain biasanya dibina di tapak yang sama menggantikan pusaran batu atau bata tanah liat berbentuk kon yang melambangkan penyembahan nenek moyang. Sesetengah penyelidik seni bina Islam seperti Labelle Prussin, percaya bahawa pusaran berbentuk kon ini dimasukkan kedalam reka bentuk masjid dikeseluruhan Mali, dan menunjukkan Masjid Besar Djenné sebagai contoh paling jelas.
Amadou Lobbo memerintahkan Masjid Besar Djenné asal dirobohkan pada 1834. Sungguhpun begitu, runtuhannya itu masih mengkagumkan, sebagaimana yang dipaparkan oleh poskad Perancis pada awal abad ke 20 ini.

Tapak ini telah menjadi masjid semenjak bangunan asal dibina oleh Koi Kunboro pada 1240, sebelum Djenné muncul sebagai bandar utama bagi empayar Mali dan kemudiannya ampayar Songhai. Amadou Lobbo, yang menakluk Djenné semasa Perang Tukulor, memerintahkan masjid asal dirobohkan pada 1834. Dia menganggap struktur asal yang telah diubahsuai dari istana sebagai terlalu mewah. Bahagian yang tinggal dari bangunan asal adalah kurungan yang mengandungi kubur pemimpin tempatan. Binaan semula struktur asal telah disiapkan pada 1896 tetapi kemudiannya telah dirobohkan bagi membina struktur yang ada sehingga kini.
Pembinaan Masjid Besar Djenné yang ada kini bermula pada 1906 dan kemungkinannya telah disiapkan pada 1907 atau 1909. Pembinaan masjid telah diselia dan dikendali oleh ketua kumpulan tukang batu Djenné, Ismaila Traoré. Pada masa itu, Djenné merupakan sebahagian dari koloni Afrika Barat Perancis dan Perancis mungkin telah memberikan sokongan politik dan ekonomi bagi pembinaan masjid Djenné dan madrasah yang berhampiran.
Wayar eletrik dan paip dalaman telah dipasang pada kebanyakan masjid di Mali. Dalam sesetengah kes, permukaan asal masjid telah dipasang jubin, memusnahkan penampilan sejarah dan dalam sesetengah kes melemahkan keutuhan struktur asal bangunan. Sungguhpun Masjid Besar Djenné mempunyai sistem pembesar suara, penduduk Djenné telah menentang permodenan bagi mengekalkan keutuhan sejarah bangunan. Ramai pakar pengekal sejarah telah memuji usaha pengekalan masyarakat, dan minat dalam aspek sejarah bangunan ini semakin tumbuh pada 1990-an.
Masjid Besar Djenné ditutup bagi bukan-Muslim selepas penggambaran fesyen dibahagian atap dan dalam dewan sembahyang menyingung atau dianggap memungkiri perjanjian sebelumnya dengan ketua tempatan.

Rekabentuk

Cabang pokok palma terbenam di dalam dinding Masjid Besar mengurangkan tekanan dari perbezaan cuaca dan bertindak sebagai scaffolding bagi pembaik-pulih tahunan.

Dinding Masjid Besar Djenné dibuat daripada bata tanah liat yang dijemur yang dikenali sebagai ferey, motar yang diperbuat daripada tanah liat, dan diselitupi dengan plaster tanah liat memberikan rupa licin seperti diukir. Dindingnya setebal 41 cm (16 in.) dan 61 cm (24 inci.). Ketebalannya bergantung kepada ketinggian dinding: bahagian tinggi dibina lebih tebal kerana asasnya perlu cukup lebar bagi menyokong berat. Ikatan dahan pokok palma dimasukkan kedalam binaan bagi mengurangkan rekahan akibat perubahan mengejut dalam kelembapan dan suhu dan sebagai tangga yang tersedia bagi pembaik-pulih tahunan. Dinding tanah liat ini melindungi bangunan dari haba semasa siang dan pada waktu malam mempunyai cukup haba yang diserap bagi mengekalkan kepanasan dalam masjid sepanjang malam. Longkang, yang diperbuat daripada paip seramik, menjulur dari garis atap dan mengarah air keluar jauh dari atap dari mengenai dinding. Dewan sembahyang atau quibla Masjid Besar Djenné mengadap barat kearah Mekkah dan mengarah kearah pasar bandar Djenné. Kiblat masjid ditanda oleh tiga menara besar segi empat, seperti kotak, yang menjulur dari dinding utama dan mempunyai lapan belas penyokong (buttress). Setiap menara mempunyai tangga berputar kearah atap, dan pada setiap menara terdapat putaran berbentuk kon yang mempunyai telur burung unta pada kemuncaknya.
Sebahagian masjid ini ditutupi oleh atap dan sebahagian lagi dewan sembahyang terbuka atau laman. Atap masjid disokong oleh sembilan puluh tiang yang merentasi bahagian dalam dewan sembahyang. Liang di atap ditutup oleh penutup seramik, yang apabila dialih membenarkan udara panas keluar dari masjid, dengan itu mengangian bahagian dalam. Dewan sembahyang kedua dikepung dilaman belakang masjid yang beratap dan dikelilingi dinding pada bahagian utara, selatan, dan barat dan oleh dinding masjid pada bahagian timur. Laluan dalam tembol mengelilingi bahagian dalam laman. Dinding masjid yang mengadap laman mempunyai bukaan berkubah, setinggi 15 m (45 kaki), yang membenarkan keluar masuk dari masjid.
Banjir dan kerosakan oleh air merupakan kebimbangan utama Traoré ketika merancang pembinaan masjid ini. Banjir tahunan oleh sungai Bani menyebabkan Djenné menjadi pulau, dan banjir yang luar biasa tinggi boleh menenggelamkan sebahagian bandar ini. Masjid Besar dibina diatas pelantar tinggi dengan luas permukaan 5,625 (62,500 ft²), yang sehingga kini melindungi masjid dari banjir yang paling teruk sekalipun.

Kepentingan Kebudayaan

Pintu masuk utama di dinding selatan.

Keseluruhan masyarakat Djenné mengambil peranan aktif dalam penjagaan masjid melalui perayaan tahunan yang unik. Ini termasuk muzik dan makanan, tetapi matlamat utama adalah membaiki kerosakan yang dialami masjid sepanjang tahun lalu (kebanyakannya oleh hakisan akibat hujan tahunan dan rekahan akibat perbezaan suhu dan kelembapan). Pada hari-hari sebelum perayaan, plaster disediakan dalam longkang. Ia memerlukan beberapa hari untuk siap tetapi perlu diuli beberapa kali, tugas yang dilakukan oleh kanak-kanak yang bermain di dalamnya dengan itu mengaul kandungannya. Kaum lelaki memanjat pada built-in scaffolding dan tangga yang diperbuat dari kayu palma dan menyalut plaster pada permukaan masjid.
Sekumpulan lelaki lain membawa plaster dari kolah ke pekerja yang bekerja di bahagian atas masjid. Perlumbaan diadakan bagi melihat siapa yang menjadi orang pertama menghantar plaster ke masjid. Wanita dan anak gadis membawa air ke kubang sebelum perayaan dan kepada pekerja semasa perayaan tersebut. Ahli kepada kumpulan tukang batu Djenné mengarah kerja, sementara ahli masyarakat berumur, yang telahpun menyertai perayaan sedemikian banyak kali, duduk ditempat kehormat di dataran pasar memerhati pembinaan tersebut.
Masjid asal menjadi tumpuan salah satu pusat pendidikan Islam yang penting di Afrika pada Zaman Pertengahan. Beribu-ribu pelajar datang untuk mengkaji Al-Quran di madrasah Djenné. Kawasan bersejarah Djenné termasuk Masjid Besar, diistiharkan sebagai Warisan Dunia oleh UNESCO pada tahun 1988. Walaupun terdapat banyak masjid lain yang lebih tua berbanding binaan sekarang, Masjid Besar kekal sebagai simbol utama bagi bandar Djenné dan negara Mali.




Sumber  dari  mr wikipedia ...

15 Bangunan tercantik dunia

 

Hai  semua  selamat pagi  kali  ni  Lynn nak  kongsi  sedikit  gambar2  tentang  bangunan  tercantik  di dunia...eheheh ni  senarainya heehhe ;) sumber  dari  mr google ;)

 

15 Bangunan Terindah di Dunia

1. Burj Al Arab, Dubai, UAE
undefined

2. Sagrada Família, Barcelona

3. Tiger’s Nest Monastery, Bhutan

4. Wat Rong Khun, Chiang Rai, Thailand

5. Institute for Sound and Vision, Hilversum, The Netherlands

6. The Golden Temple, Amritsar, India

7. New Norwegian Opera and Ballet, Oslo, Norway

8. The Guggenheim, Bilbao, Spain

9. Great Mosque, Djenne, Mali

10. Mont St. Michel, Normandy, France

11. Catherine Palace, Outside St. Petersburg, Russia

12. Nelson-Atkins Museum’s Bloch Building, Kansas City, MO

13. Gresham Palace, Budapest, Hungary

 
14. The Bauhaus, Dessau, Germany

15. Christian Dior Store, Omotesando, Tokyo
undefined

Search This Blog