Friday, 30 March 2012

Duit tambahan?

Hai  selamat  tengahari?...okey  ke?  Jika  anda  ingin  mencari  wang  tambahan  you  all semua  boleh  datang dan  visit  link2  yang  saya  berikan....ini  bukan  skim  cepat  kaya  okey... jika  anda berani  mencuba  anda  akan  berjaya....tapi  baca  dengan  teliti...tau...saya  telah  mencubanya...tapi  nak  explaine  tak  reti..jenguk  dan  tengok  sendiri  lah  ya.. ;)


http://www.freedom.ws/isamfazlynn
http://www.website.ws/kvmlm2/my.dhtml?sponsor=isamfazlynn&chk=1
http://www.worldsite.ws/isamfazlynn/invest
http://www.worldsite.ws/isamfazlynn

u all just  copy  link  tu  aja  okey  dear...





Saturday, 24 March 2012

Siapa suka makan coklat...

Hai  selamat  tengahari  semua..ada  tak diantara  kamu  semua  yang  gemar  makan coklat...ha..kalau  ada  meh  sini  Lynn nak  rekemen  coklat  nie...sedap  tau ...home  made  lagi...rupa  pun  cantik2  dan  comel-comel  belaka...bila  dah  ada  depan  mata  sayang  pula  nak makan...coklat  ni  murah  tak  adalah  mahal  sangat  selain  dari  sedap..u  all boleh  juga  tempah  dengan  mereka  ni  untuk  hadiahkan  sebagai  gift..hehehe..Lynn akan  letak  link  kat  bawah  ni...nanti  bila  free u all boleh  explore  lah  link..nie...apa  jenis  coklat  pun  ada...k lah  sampai  sini  dulu... kalau  nak  tengok  gambar  ada  kat  dalam  link  tu  ya ;)

http://vanilacoklat.com/daftar.php?ref=8001256178

Saturday, 17 March 2012

Mood .....

 Hai  selamat  pagi  semua,  apa  cerita  pagi  ni? Lynn tak  berapa sihat...mood  pun  tak  berapa  menentu,  al  maklum  lah...bayak  sangat  benda  nak  kena  fikir...my  mum  pula  ada  kat  kampung, tolong  pak cik. Hubby  lak  jauh,  Nak  menulis  idea  ada  tapi  tengah  malas  memanjang....mood  nak  tidur  aja  nie...by  the  way..you  all dah  tengok  filem Adnan  Sempit 2  tak? Adakan  filem itu  selawak filemnya  yang  pertama? Lynn nak  tengok  tapi  tak  berkesempatan  lagi..aduhai..bila  nak  pi  ada  aja  hal  yang  harus  didahulukan... okeylah  sampai  sini  je  dulu ya...nanti  Lynn share  resepi  sikit  untuk  u all  ni... tata.. ;)

Wednesday, 14 March 2012

Qistina Bab 4







Bab 4


     Majlis  resepsi  yang  berlangsung  mewah  itu  di  hadiri  oleh  ramai  kenalan  rapat  Dato’  Razali  termasuk saudara  maranya. Qistina  dan Adam  mengenakan  busana  pengantin  bewarna  ungu  tua  berkonsepkan   moden  kontemporari. Manakala  Sarah  dan Ikmal  mengenakan  busana bewarna  ungu  muda.

    Wajah  puan  Kasmah  berseri-seri  tatkala  melihat  anak  lelakinya  yang  kelihatan  tampan  dan  bergaya  duduk  di pelamin. Dato’  Razali  juga  berasa  sangat  gembira. Malah  wajah  Qistina  juga  bercahaya  dan  berseri-seri. Rasa  gembira  yang  tidak  dapat  diungkapkan  dengan  kata. Qistina  memanjat  rasa  syukur  tidak terhingga. Namun  rasa  gembira  itu cuma  seketika,  Qistina  tidak  menduga  bahawa  kekasih  lamanya  anak  kepada  teman  ayahnya  datang  untuk  menepung  tawar.

    ‘Razlan?  Apa  yang  dia  buat? Bila  dia  balik  dari  oversea?’  gumam  Qistina  sendiri.

    Razlan  memandang  wajah  Qistina  dan  tersenyum  sumbing. Hatinya  panas  membara. Dia  baru  saja  pulang  dari  Paris,  tiba-tiba  dia  mendapat  khabar  yang  Qistina  sudah  pun  berkahwin. Qistina  buah hatinya  sudah  diambil  oleh  jejaka  yang  tidak  kurang  kacaknya.

    “Tahniah. Dan  semoga  berbahagia,”  ucapnya  ringkas  lalu  beredar.

    Adam  tersenyum manakala  Qistina  tunduk  diam membisu.


    Majlis  perkahwinan  selesai  tepat  jam  enam  petang. Ramai  tetamu  yang  hadir  sudahpun  mengundurkan  diri. Kecuali  saudara  maranya  termasuk  rakan  ayahnya  iaitu Tengku Fariz. Qistina  juga  dapat  rasakan  ketidak selesaan  itu, Mana  tidak,  jika  Tengku  Fariz  ada  pasti  anaknya  Tengku  Razlan  juga  ada. Kemana  dia  hendak  lari? Waktu  dan  kisah  cintanya  sudah  lama  berlalu  dek  kerana  masa. Masa  depannya  Cuma  Adam,  bukan  Razlan  lagi. Namun  perlukah  dia  menceritakan  semua  rasa  gundah  itu  kepada  suaminya. Apa  kata  Adam  nanti? Dia  tidak  mahu  Adam  kecewa  atau  terluka. Cukup  dulu  dia  terlanjur  melukakan  hati  suaminya  dengan  perbuatan  kasarnya.

    Qistina  dan  Sarah  masuk  untuk  mengganti  pakaian  di bilik  masing-masing. Rasa  panas  dan  tidak  selesa  sudah  dapat  dirasakan.Wajah  yang  penuh  dengan  solekan  tebal  segera  di  cuci. Selesai  semua  itu. Sarah  datang  bertemu  Qistina  yang  sedang  duduk  termenung  di  beranda  rumah  memerhati  gelagat  suaminya  dan  Ikmal yang  masih  berpakaian  pengantin. Dia  mengeluh  seketika.

    “Qistina  cepatnya  kau  tanggalkan  make-up  express  betul.”

    “Hurm…buat apa  nak  lama-lama?Aku  bukan  macam  kau  Sarah,”  ucapnya  sambil  memandang  wajah  sepupunya.

    “Kau  ni  kenapa  macam  tak  ada  mood  aja? Kau  risau  pasal  Razlan  ya?”

Sarah  tahu  dan  nampak  Razlan datang  untuk  menepung  tawar  mereka. Dia  sendiri  rasa  tak  percaya. Apa  yang dia  tahu  dari  Qistina  dia  tidak  akan  kembali  ke  Malaysia  dan  ingin  tinggal  dan bekerja  di  situ. Namun  apakan  daya  langit  tidak  selalu  cerah.

    “Kau  pun  tahu  kan. Rasa  serba  salah  pula?”

    “Aku tahu,  tapi  itu  bukan  salah  kau? Berapa  lama  kau  nak  tunggu  dia. Lagipun  dia  yang  tak  serius.”

    “Ya,  tapi  kami  tak  pernah  putus.Waktu  aku  balik  Malaysia  pun  dia  tak  beri  kata  putus tentang  status  hubungan  kami. Aku  anggapnya  putus. Tapi  dia  bagaimana?”

    “Kau  jangan  susah  hati  fikir  hal  yang  dah  lama  berlalu  tu. Hubungan  kau  dah  lama  tamat  bila  kau  dah  pun  sah  menjadi  isteri  orang  setahun  yang  lalu. Kau  kena  ingat  dan  fikir  status kau  sekarang. Bukan  status  kau  dulu. Kau  lihat  Adam  yang  ada  di  bawah  tu. Sanggup  ke  kau  lukakan  hatinya  lagi. Dia  sayang  kau  sangat-sangat  sampai  apa  yang  kau  buat  pun  dia  sanggup  tunggu. Kalau  Razlan,  sanggup  ke  dia  terima  layanan  begitu?”

    Qistina  berpaling  dan  memandang  Adam  dan  matanya  tertacap  pada  susuk tubuh  tinggi  lampai  yang  sangat  dia  kenali. Razlan  sedang  duduk  berbual  dengan  Adam. Entah  apa  yang  dibualkan  dia  sendiri  tidak  tahu. Ikmal? Ikmal  yang  sememangnya  tahu  kisah  silamnya  hanya  mencebik. Qistina  dapat  melihat  semua  itu  dengan  sangat  jelas. Hatinya  tidak  keruan, rasa  bimbang  yang  tidak  dapat  dibendung  mebuatkan  Qistina  berpeluh.

    “Hei…,Qistina  bertenang. Jangan  dok  fikir sangat. Aku  takut  Adam  perasan  nanti,”  ucapnya  sambil  menenangkan  Qistina.

    “Sarah,  aku  tak  boleh. Aku  takut  kalau  Adam  tinggalkan  aku,”  ucapnya  sayu.


     “Qistina  jangan  risau  sangat. Kau  akan  okey. Aku  rasa  ada  baiknya  kau  ceritakan  pada  Adam  siapa  Razlan  tu. Aku  bimbang  kalau dia  mengada-adakan  cerita. Kau  tahu  sifat  Razlan  seperti  apakan?”

    “Tapi…,”  Qistina  berasa  ragu. Bibirnya  diketap  rapat.

    “Tapi,  apa  Qistina? Jangan  biarkan  perkara  lama  itu  mengganggu  keharmonian  rumah  tangga  kau. Aku  juga  tidak  boleh  simpan  rahsia  kau  tu  lama-lama. Aku  juga  bimbang  jika  terjadi  sesuatu  di  kemudian  hari.”  Sarah  berkata  menasihati  Qistina.

    Rasa  bimbang  itu  seperti  apa  hanya  dia  yang  tahu. Dia  dapat  rasakan  yang  kebahagiaan  Qistina  tidak  akan  bertahan  lama. Tengku  Razlan  yang  dia  kenali  adalah  lelaki  yang  tidak  mahu  kalah. Apa  yang  dia  inginkan  pasti  akan  dia  dapatkan. Razlan  yang  kacak  serta  kaya  raya  itu  tidak  berperi  kemanusiaan. Sifat  sombong  dan  angkuh  itu  entah  diwarisi  dari  siapa  dia  sendiri  tidak  tahu.


    “Qish  kenal  Tengku  Razlan?”  tanya  Adam  lembut  sewaktu  mereka  duduk  di  beranda  rumah.

    “Ya,  kenal  kenapa?”  tanya  Qistina  gugup.

    “Abang  tanya  saja. Kacak  orangnya  kaya  pula  tu.”

    “Ya, dia  kacak. Tapi  abang  lagi  kacak. Kalau  dia  kaya  harta, abang  kaya  dengan  budi  bahasa.”  Ucapnya  Qistina  lembut sambil  menjatuhkan  kepala  di  bahu  suaminya.

    “Abang  tengok,  Ikmal  macam  tak  suka  pada  dia? Qish  tahu  sebab  apa?”

    “Kenapa  abang  ulas  macam  tu?”

    “Razlan  cakap  dia  dah lama  kenal  dengan  Ikmal, Sarah  dan  Qistina  masa  di Paris. Tapi  abang  tengok  Ikmal  seperti  tidak  selesa. Kalau  Razlan  tanya  sepatah  dua  saja  dia  akan  jawap. Bila  razlan  bosan  bila  pertanyaannya  tidak  di  jawap Razlan  minta  diri  untuk  pulang.”


    “Entahlah,  kalau  perkara  itu  abang  kena  tanya  Ikmal  sendiri. Qish  tak  ada  jawapan  abang  tu,”  ucapnya  manis.

    Sarah  dan  Ikmal  masing-masing  termenung. Mereka  bimbang  dengan  Razlan  yang  dikenali  lelaki  agrasif. Sarah  memandang  Ikmal  yang  sedang  asyik  termenung. Hatinya  yang  bimbang  hanya  dia  saja  yang  tahu.

   Sarah  menepuk  bahu  suaminya  kuat.


    “Sayang  ni,  termenung  pula. Fikirlah  macamana   nak  tolong  Qistina  tu. Sarah  risaulah  kalau  tiba-tiba  dia  cakap  dengan  Adam  macam-macam. Dia  tu  bukan  betul  pun,”  ucap  Sarah  lancar.

    “Saya  tengah  fikirlah  ni. Saya  pun dapat  rasakan  yang  Razlan  tu  pasti  akan  buat  kacau.”  Ucapnya  lancar  sambil  membelai  rambut  isterinya. 


    Satu  keluhan  di  lepaskan,  al- maklum  siapa  yang  tak  kenal  Razlan yang  bermuka  dua  tu. Dari  dulu  lagi, mereka  berdua  tidak  gemar  dengan  jejaka  pilihan  Qistina. Tapi  apakan  daya  Qistina  sangat  degil  dan  susah  diatur. Buruk  bagaimanapun  tetap  cantik  dimata  rakannya  itu.

    ‘Sampai  hati  kau  Qistina,  aku  akan  pastikan  kau  tak  akan  hidup  bahagia. Kau  hanya  milikku. Aku  akan buat  Dewa Nur Adam benci  pada  kau  selama-lamanya. Dan  aku  akan  jadi  penyelamat  hidupmu.’  Gumamnya  sendiri  sambil  tertawa  sinis.


    Pagi  itu  mereka  sekeluarga  duduk  bersarapan  bersama-sama. Sarah, Ikmal,  Qistina  Adam  dan  puan  Kasmah  duduk  sambil  menyantap  hidangan  pagi  itu  iaitu  nasi  lemak. Dato’ Razali  sengaja  meminta  pembantunya  memasak  makanan  kegemaran  anak  saudaranya. Sekali  sekala  saja  Sarah  datang  ke  rumahnya. Ini  pun  kerana  adiknya  ingin  mengadakan  majlis  perkahwinan  anaknya  di  rumah  miliknya  jadi  Sarah  serta  Ikmal  akan  tinggal  di  rumahnya  sehingga  mereka  berdua  pulang  dari  berbulan  madu.

    “Kasmah  nak  pulang  hari  ni  ke?”  tanya  Dato’  Razali  memecah  kesunyian.

    “Ya, saya  nak  balik  petang  ni. Bukan  apa  tak  ada  siapa  nak  jaga  rumah  tu. Maklum  rumah  tu  tak  boleh  tinggal  lama-lam  bimbang  orang  pecah  masuk  nanti.”

    “Ala,  mak  tak  payah  balik  dulu. Tunggu  Qish  dan  abang  Adam balik  dari  terengganu  lah,”  ucap  Qistina  manja.

    “Mak  tak  boleh  nak  duduk  sini  lama-lama  Qish. Kamu  tahulah  mak  ni  bukan suka  susahkan  orang  pun,”

    “Tak  ada  susah  mana  pun  Kasmah. Kamu  tinggallah  dekat  sini  dulu.”

    “Maaf  lah Zali, saya  memang  kena  balik. Jangan  dipujuk  lagi.”  Katanya  tegas.

    “Baiklah,  kalau  macam  tu  biar  pemandu  saya  yang  hantar  Kasmah  sampai  Muar.”

    “Mak,  tak  nak  fikir  lagi  ke? Adam  sunyi  kalau  mak  tak  ada,”  ucapnya  sayu.


    “Kamu  jangan  manja  sangat. Alasan  aja  tu. Mak  kenal  kamu  Dewa. Kamu  tak  ada  sunyi  sangat  pun, Qistina  kan  ada,  hilanglah  sunyi  kamu  tu. Kalau  kamu rindu  mak  kamu  datang  aja  bukan  jauh  sangat  pun,”  tutur  ibunya  lembut.

    Adam  tersenyum, jika  putih  kata  ibunya, putihlah  ia. Jika  menangis  air  mata darah  sekalipun  ibunya  tidak  akan bertukar  fikiran. Qistina  memandang  Sarah  dan Ikmal  yang  diam  tidak  berkutik.

    “Hai,  mimpi  apa  kamu berdua  ni  senyap  saja. Tak  sabar  nak pergi  bercuti  ke?”  tanya  Dato’  Razali.

    “Hish…,  pak  long  ni. Mana  ada  Sarah  sedang  menikmati  nasi  lemak  ni  aje. Bukan  fikir  pasal  bercuti,”

    “Jadi   kamu  tak  teruja  nak  ke  sana??  Orang  lain  semua  teruja  kamu  tengok  muka  Qistina  dan Adam ni, berseri-seri  betul.”

    “Hish..,  ayah  ni. Kami  pula  yang  kena”  tukas  Qistina  pantas.

    “Pak  long  kami  tak  pergi  pun  tak  apa. Kami  boleh  honeymoon  dalam  bilik  hari-hari?”  ucap  Ikmal  nakal.

    Sarah  mencubit  peha  Ikmal  kuat. Matanya  bulat  merenung  Ikmal.

   “Aduh!! Sayang  sakit  tau. Macam  kena  sepit  dengan  ketam  pula.”

   “Gatal  sangat,  padan  muka  lain  kali  cakap  lah  benda  merapu  tu  lagi?”

Semua  yang  ada  di  meja  makan  turut  tertawa. Ikmal  yang  sememangnya  nakal  buat  muka  tidak  bersalah. Tidak  lama  selepas  itu  terdengar  bunyi  deringan  telefon  rumah. Tidak  lama  selepas  itu  mak  cik  Midah  datang  memberitahu.

    “Qistina, ada  panggilan  di  depan.”

    “Siapa  mak cik?”

   “Entahlah, mak  cik  lupa  nak tanya  tadi.”


  Qistina  memandang  Adam,  dan  mengizinkan  Qistina  untuk menjawapnya. Qistina  serba  salah. Jantungnya  berdegup  laju  dan  kencang,  entah  kenapa  dia  seperti  dapat  rasakan  bahawa  panggilan  itu  dari Razlan.

    “Hello  Tina?  Apa  khabar? Tentu   you  sihat  kan?”

    Seperti  firasatnya,  memang  benar  panggilan  itu  dari  Razlan. Qistina  bingung,  lama  dia  terdiam.


    “Hai,  tak  akan  dah  tak sudi  nak  dengar  suara  I  lagi,”Razlan  berkata  lembut  dan  sinis.

    “Tak  adalah,  I  okey  dan  sihat  aja. Macam  you  tengok  semalam.”

    “Sampai  hati  you,  you  tinggalkan  I,  Kalau  pun  you  penat  tunggu  I,  you  patutnya  beritahu  I  bukan  buat  I  macam  ni  sayang.”

     “Cukup, you  tak  berhak  panggil  I  sayang. Lupakan I. I  dah  jadi  isteri  orang,  you  tahu  apa  hukumnya  kan?”  ucap  Qistina  perlahan.

    “You  milik  I,  bukan  milik  dia.  Apa  lebihnya  dia  berbanding  I,”  ucap  Razlan  tidak  puas  hati.

     Qistina  memandang  mereka  di  meja  makan. Mereka  sedang  leka  berbual. Sebaik  saja  Sarah  memandangnya, Qistina  memberi  isyarat  mata  kepada  Sarah. Dan  Sarah  memahaminya.

    “Maaf  Razlan,  I  tak  dapat  berbual  dengan  you  lama-lama. I  tak  mahu  ada  masalah  dengan suami I, hubungan  kita  sudah  lama  tamat. I harap  you  tak akan  ganggu  I  lagi.”

     “Tidak  semudah  itu,  I  akan  dapatkan  you. Kalau  tak  dapat  cara  baik  I  buat  cara  kasar,”  ugut  Razlan lagi.

    Qistina  tidak  senang dengan  ugutan  itu. Talian  telefon  di  matikan.  Qistina  kemudian  berjalan  semula ke  meja  makan. Adam  memandang  raut  wajah  Qistina  yang  kelihatan  resah.

    “Qish  okey?  Tak  sihat  ke? Siapa  yang  telefon  tadi?”  tanya  Adam lembut  dan  teratur.

     “Tak  ada  siapa  cuma  kawan lama. Dia  minta  maaf  sebab  tak  dapat  datang  majlis  kita  semalam  itu  saja  abang,”  ucap  Qistina. Dia  terpaksa  berbohong,  nafsu  makannya  juga  sudah  mati  tat kala  menerima  panggilan  dari  insan  yang  tidak diduga  sama  sekali. Hatinya  jadi  kecut, jiwanya  resah. Ugutan  Razlan  masih  terngiyang-ngiyang  dicuping  telinganya.

     “Qistina,  Razlan  yang  telefon  tadi  kan?”

       “Ya, dia  call. Dia  ugut  aku.”

       “Dia  kata,  aku  miliknya. Aku  risaulah,  hati  jadi  tak  senang. Nak  pergi  bercuti  pun  aku  dah  tak  ada  mood. Kenapa  bukan  dulu  dan  kenapa  sekarang  dia  muncul?”

     “Apa  kau  merepek  ni!! Kalau  bukan  sekarang,  kau  nak  terima  dia  lagi  ke? Qistina  kau  jangan  lupa. Dia  tu  bukan  lelaki  baik-baik. Perangai  macam  tu  kau  dok  gila. Aku  dan  Ikmal  dari  dulu  tak  berkenan  dengan  perangai  dia  yang  tah  apa-apa.”

     “Bukan  itu  maksud  aku,”

     “Sudahlah, aku  kenal  kau  Qistina. Aku  faham benar  apa  maksud  kau. Kau  masih  simpan rasa  cinta  itu  kan?Jangan  bohong  Qistina,”  marah  Sarah.

     “Aku  tak  ada  hati langsung  pada  dia. Aku  dah  penat  menanti  dia  dulu. Apa  yang  ada  cuma  rasa  bersalah.”

     “So…?”

     “Aku  tak  boleh  nak  fikir  apa-apa  pun  kepala  aku  berserabut. Adam  pula  renung  aku  macam  ada  yang  tak  kena.”

     “Macamana  dia  tak renung  kau? Muka  kau  tu  macam tu. Aku  dan Ikmal  pun  risau  juga. Tapi  kami  tak  tunjuk  rasa  susah  hati  kami. Kalau  kau  nak  rasa  selamat  ada  baiknya  kau  ceritakan  pada  Adam. Aku  tahu  Adam  suami  yang  baik  dia  tidak  akan  ambil  tindakan  bodoh.”

     “Belum  masanya  lagi.”

     “Suka  hati  kau  lah,  aku  nasihatkan  aja. Jangan  sampai  jadi  salah  faham  sudah  jadinya  nanti.”

    “Aku  akan  jumpa  Razlan  bila  kita  balik  dari  Terengganu  nanti.”  Putus  Qistina  lagi.

     “Kau  ni  dah  mereng  agaknya. Dah  tahu  macam  tu  lagi  nak  pergi  jumpa  dia? Tak  faham  aku,”  ucap  Sarah  sambil  berpeluk  tubuh.


     “Aku  pergi  dengan kau  lah. Tak  akan  aku  nak  pergi  sendiri. Kalau  dia  apa-apakan  aku,  kau  kan  ada.”

     “Kalau  Ikmal  izinkan.  Kau  kan  tahu  Ikmal  tak  suka  Razlan. Tapi  tak  apalah  aku  pujuk  dia  nanti.”

      Qistina  tersenyum  senang.



Qistina Bab 3











Bab  3


Qistina  membeli  pakaian,  bukan  beberapa  helai,  malah  boleh  dikatakan  borong. Adam  pening  melayan  kerenah  Qistina  yang  tah  apa-apa. Namun  diturutkan jua. Kakinya  sudah  lenguh  berdiri  dan  mengambil  keputusan untuk  duduk  di  bangku  luar.

“Adam,  jom  kita  pergi minum,  aku  haus  ni.” rengek  Qistina  tiba-tiba.

“”Hai  ..Dewa, Apa  Khabar?”  Tanya  seorang wanita  yang  lebih  kurang  usia  Adam.

“Baik, Zakiah  pula?”

“Saya  baik  saja. Siapa  ni,  tak  mahu  kenalkan  ke?”  tanya  gadis itu  lagi.


“Ini  Qistina,  majikan  saya.”

“Oh…ingatkan  isteri. Maknanya  saya  masih  ada  peluang  untuk  dapatkan  awak,  betul  tak  dewa?” tanya  gadis  itu  meminta  kepastian.

“Urm..entahlah..kalau  ada  jodoh  adalah  kot,”  jawap  Adam  lembut  dan  mendatar. Dia  malas  mahu  melayan  Zakiah  yang  dari  dulu  asyik  mengejarnya. dia  rimas.Qistina  pantas  menarik tangan  Adam spontan. Dia  benar-benar  marah. Adam  yang  ditarik  paksa  terpinga-pinga.


“Kenapa  dengan  awak  ni?”  tanya  Adam sambil menarik  kembali  tangannya.

“Kenapa kau  layan  dia hah!!Mata  kau  tu  letak  kat  mana.Aku  ni  disebelah,  kau  boleh  layan  perempuan  kampung  tu!!”” Jerkah  Qistina, matanya  sudah  mencerlung  tajam. Adam cuma  tersenyum, entah  kenapa  Qistina  nampak  seperti  orang  cemburu.

“Awak  marah  ya?Kenapa  mesti  marah?Saya  kan  cuma  pemandu. Pemandu  setia  sampai  bila-bila,”Adam  berkata  mengingati  Qistina  kembali. Qistina  diam, dia  tahu  ayat  itu  yang  selalu  dia tuturkan  kepada Adam. ‘Pemandu’ arghh..hatinya  sudah  bertambah  membara. Barang  ditangan  dilempar  ke  jalan  dan  berlari  pergi  meninggalkan  Adam.

Adam  hairan  dengan  sikap  Qistina  yang  dirasakan  aneh. Barang-barang  yang  di lempar  segera  dikutip. Adam  kemudian  berlari  menuju  tempat  memakir  kenderaan. Qistina  tiad  di situ.

‘Ah, sudah  mana  sajalah  kamu  ni  Qistina’

‘Laki  tak  guna,  ingat  aku  ni  sampah. Dasar  lelaki  gatal, Adam  aku  bemci  kau!!!’  jerit  Qistinadi  dalam hati.

Qistina  pulang  menaiki  teksi,  wajahnya  yang  sudah  dibanjiri  air  mata  segera  dihapus. Pantas  Qistina  membayar  tambang  dan  berlari  masuk  ke  dalam. Pintu  kamar  dihempas  kuat. puan  Kasmah  yang  berda  di  dapur  terkejut.

“Qistina  kenapa  ni? Buka  pintu?” Pinta  puan  Kasmah, dia  betul-betul  risau. Dia  pandang  keluar  tiada  kereta  di  situ. Dia  tahu  Adam  belum  pulang. Baru  puan  Kasmah  hendak berjalan  keluar  dia  ternampak  kereta  memasuki  perkarangan  rumah.

“Dewa  kenapa  kamu  tak  balik  sekali? Tu  isteri  kamu  tu  dah  kenapa  tutup pintu  berkurung,  mak cuma  dengar  suara  dia menangis. Kamu  bergaduh,  atau  kamu  tampar  dia  lagi?”

“Mak,  Dewa  tampar  Qistina tempohari  bukan  sengaja. Dewa  sudah  berjanji  tak  akan  sakiti  dia  lagi. tapi  entahlah, dia  asyik  nak mengamuk  saja.”

“Sudah..pergi  pujuk  dia,” arah  puan Kasmah.

“Qistina,  buka  pintu  ni,” Adam  berkata  sambil  mengetuk pintu.

“Pergilah! aku tak  mahu  tengok  muka  kau!!”  Marah  Qistina. Air  mata  yang  baru  kering  jatuh  kembali  berguguran. Dia  sungguh  benci  dengan  perasaan  itu. Perasaan  yang  membuat  dia  gila.

Adam  hanya  diam,  dia  takut  jika  dipaksa  Qistina  akan  nekad. Dia  kemudian  keluar  dan  duduk  di  pankin.

“Dewa, lusa  kita  sudah  berpuasa. Kamu  akan  menyambutnya  di  sini  atau  di  bandar  bersama  mertua  kamu?”

“Dewa  akan  menyambutnya  di  sini,  bersam  mak  juga  Qistina. Dewa  dah  beritahu  ayah  perkara  ini. Dia  setuju  saja,  oh  iya  ayah  kata  dia  akan  datang  berhari  raya  bersama  kita  di  sini  nanti,”  beritahu  Adam  lembut.

“Kamu  termenung, sebab  risau kan  Qistina  ya?”

“Ya, Dewa  risaukan  dia. Dewa  juga  sayang  padanya. Mana  mungkin  Dewa  lupa  pada  wanita  yang  sudah  lama  bertahta  dihati,”  beritahu  Adam. Di  raup  wajahnya  perlahan,  pandangan  dilepas  bersama-sama  bayu  petang  yang  baru  berhembus.


Malam itu,  Qistina  tidak  makan malam  bersama  mertua  juga  suaminya. Dia  lebih  senang  duduk  terperap  di  dalambilik. Qistina  menyisir  rambut  sambil  melepas  keluhan berat. Dia  teringat  kembali  peristiwa  pernikahannya  dengan  Adam  yang  berlangsung di  pejabat  agama. Itu  semua  permintaanya. Rahsia  perkahwinan  juga  adalah  permintaanya. Hatinya  benar diruntun  pilu.

‘Benarkah  dia  cemburu?Benarkah  dia  bimbang  jika  Adam  lelaki  yang  dibenci  itu  pergi  kepada  wanita  lain. Sanggupkah  dia?Dia  tidak  mampu  merungkai  segala  persoalan  yang  mula  menjengah  hati. Malam  itu, Qistina  tidur  tanpa  perutnya  di isi.

Pagi-pagi  lagi  Hani  sudah  datang  menjenguk  puan  Kasmah  juga  Adam. Qistina  yang  terdengar  suara  orang  ketawa  menjenguk  di  sebalik langsir  bilik. Hani  sedang tertawa  manja,  begitu  juga  Adam. Entah  apa  yang  mereka  bualkan  Qistina  sendiri  tidak  tahu. Qistina  menggigit  bibir.

“Abang  Dewa  bila  nak  kahwin?”  Tanya  Hani tiba-tiba.

Qistina  memasang  telinga  untuk mendengar  butir  bicara  mereka  berdua. Dan  setia  menanti  jawapan  yang  akan  keluar  dari  mulut  Adam.

“Entahlah  Hani,  tak  ada  orang  nak. Lagipun  abang  ni  orang  kampung. Kerja  pun  pemandu  aja,”  tutur  Adam  lembut  dan  tenang.

Qistina  diam  membisu. Air  mata  sudah  hampir  jatuh.

‘Sampai  hati  kau Adam,’ gumamny  sendiri.

“Abang  kacak,  dan  baik. Pasti  ada  wanita  yang  menghargai  abang. Hani  yakin  pasti  ada,”  Hani  berkata  lembut.

Adam  hanya  tunduk  memandang  permaidani.

‘Masih  adakah? Wanita  yang  akan  menghargainya,  menerima  dia  apa  adanya. Hal  itu  tidak mungkin  terjadi. Qistina  tidak menyukainya  walau  sedikit, hanya  kebencian  yang  sentiasa  terpamer  di  wajah  Qistina,’

“Kenapa  abang  termenung?”  tanya  Hani  setelah  melihat  reaksi Adam.

“Tak  ada  apa-apa. Mudah-mudahan suatu  hari  nanti  ya,”  Adam  berkata  lembut  sambil  mempersilakan  Hani  untuk  minum.

“Assalamualaikum…” Qistina  memberi salam.

“Waalaikumsalam..Qistina  masuk  lah,”  pelawa  Hani  lembut  dan  sopan.

“Saya  datang  nak pulangkan  pakaian  yang  saya  pinjam  semalam,”  terang  Qistina  sambil  menghulurkan  pakaian  kepada  hani. Hani  hanya  tersenyum  dan  menyambutnya.

“Qistina,  awak dah  nak  balik  ke? Boleh  kita  berbual  sebentar?” pinta  Hani  tiba-tiba.

Qistina  menganguk  dan  tersenyum  setuju  dengan  apa  yang  dipinta.

“Qistina,  kalau  saya  tanya  awak  jangan  marah  ya?”

“Marah?? Kenapa  mesti  saya marah?”  tanya  Qistina  kembali.

“Maaflah,  mungkin  pertanyaan  saya  ini  sensitif,” ujar  Hani  lembut.

Qistina  sudah  di  pagut  resah. ‘ pertanyaan  apakah  itu?’

“Qistina  saya  tahu  apa status  awak, saya  juga  tahu  apa  status  abang  Dewa. Kenapa harus dia  perkenalkan  awak  sebagai  majikan  dan  bukannya  isteri?”

Qistina  terpempan,  rasa  seperti  ada  batu  besar  yang  menghempap  pundaknya.

“Dari  mana  awak tahu  saya  isterinya?” tanya Qistina  lambat-lambat  dan  perlahan  tanpa  menatap  wajah  gadis  di  sebelahnya.

“Saya  tahu  dari  ibu  abang  Dewa. Apa  makna  semua  ni? kenapa  semua  itu  harus  dirahsiakan?”

“Adakah  Dewa  tahu, bahawa  awak  sesungguhnya  tahu  rahsia  ini?”  Qistina  bertanya  sambil  menatap  wajah  Hani  yang lembut.

“Tak, abang  Dewa  tak tahu  yang  Hani  tahu  hal  ini. Hani  dah  janji  dengan  ibu  abang  Dewa.”

“Saya  yang  minta  mereka  rahsiakan.”

“Tapi  kenapa?”

“Sebab  saya  bencikan  Adam,  perkahwinan  itu  buat  saya  terseksa. Saya  ingin  bebas  dan  saya  belum bersedia  untuk  menjadi  isteri  orang  pada  usia  muda,”  Qistina  berkata  lambat  dan  perlahan.

“Qistina, muda  lagi  ke  awak  ni?  Kalau  tak  silap  saya, umur  awak  sudah  28  tahun. Ya,  mungkin  muda  untuk  awak yang  duduk  di  bandar. tak  macam  kami  di  sini. Usia  begitu  mereka  semua  sudah  bergelar  anak  dara  tua,” sindir  Hani.

“Saya  tahu  saya  salah. Tapi  awak  tak tahu..”  kata-kata  itu  tidak  dihabiskan  kerana  Hani  pantas  memotong.

“Awak  tak cintakan  dia?Tidak  sayangkah  awak  pada  pemuda  yang  berhati  mulia  itu?  Apa  kurangnya  dia?  Tidakkah  awak takut  kehilangan  dia  hanya  kerana  ego  dan  rasa benci  awak  yang  cukup  kuat  itu?”

Qistina  diam  tidak  menjawap, soalan  bertubi-tubi  yang  di  tujukan  untuknya  tidak  mampu  di  jawab. Dia  buntu. Air  mata  sudah  mula  bertakung  di  tubir  mata. Hanya  menanti  saat  untuk  gugur.

“Qistina,  saya  tahu  kenapa  awak diam. Awak  cintakan  dia  kan?Usahlah  awak  sembunyikan  perasaan itu  lagi. Perasaan  syang  mula  bersarang  dalam  hati,  tika awak  melihat  saya  dan  abang  Dewa. Saya  tahu  awak  cemburu,”  tutur  Hani  lembut.

Air  mata  mula  berjurai. Qistina  tunduk  memandang  debu  pasir  di  bawah. Pantas  dia  menyeka  air  mata  itu.

“Tidak! Saya  tidak  pernah  cemburu. Saya  tidak  pernah  cintakan  dia. Saya  benci  dia,”  beritahu  Qistina.

“Qistina,  jangan  awak  menipu diri. Mata  awak  tidak  mampu  berbohong,  apatah  lagi air  mata  yang sudah  memrembes  di pipi.  Saya  tahu  awak cemburu,  awak  sudah  mempunyai  rasa  sayang  padanya. Kenapa  harus  menipu? Tidak  sakitkah  hati  dan  perasaan  awak  bila  menyimpan  rasa  cinta  dalam  diam? Qistina  saya  tahu  rasa  sakit  itu  seperti  apa. Rasa  sakit  yang  tidak  dapat  digambarkan,  apabila  orang  yang  di  cintai, tidak  tahu  isi  hati  kita  seperti  apa. Qistina  ini  nasihat saya  sebagai  seorang  rakan,  yang  rasanya  tidak begitu  penting. Jaga  dan  semailah  cinta  kamu  untuknya. Jagalah  ia  dengan  kasih  sayang  agar  segar  mewangi. Ingat,  tawan  hatinya  sebelum  dia  pergi  jauh. Kelak  awak  akan  menyesal.”


“Saya  tahu,  terima  kasih  atas  nasihat  awak. Tapi  saya  malu  pada  diri  saya  sendiri. Saya  bimbang  jika  dia  tidak  mahu  menerima  saya,”  Qistina  berkata  sambil  menangis  hiba.

“Qistina,  saya  tahu  sifat  abang  Dewa  seperti  apa. Dia  lelaki  budiman. Pergi  padanya  sebelum  terlambat. Sudahlah  jangan  menangis  lagi  okey, perempuan  cantik  macam  awak  kalau  menangis nampak  buruk  tau.”  Hani  berkata  sambil  tergelak  kecil.


Qistina  rasa  tenang  seketika. Dia  tidak sabar  menunggu  kepulangan  Adam. Petang  itu  Qistina  membuat  popiah  hasil  dari  air  tangannya. Dia  sengaja  membuatnya  kerana  dia  tahu  popiah  adalah  makanan  petang  kesukaanya.


Puan  Kasmah  pening  kepala  dengan  perlakuan  Qistina  yang  asyik mundar-mandir. Belum  lagi  dia  terkejut  apabila,  menantunya  itu  tiba-tiba  bertanya  apa  makanan  kesukaan  Adam. walaupun  dia  hairan,  dia  masih  lagi  memberitahu  apa  kesukaan  Adam. Hati  tuanya  berbisik.

Qistina  nampak  Adam  pulang  menjinjit  beg  plastic. Qistina  pantas  menerpa  dan  mengambil  beg  plastic  ditangan  Adam. Adam  terkejut, entah  bila  masa  Qistina  ada  disisinya, dia  sendiri  tak tahu.

“Awak, duduklah  kita  minum  petang  sama-sama. Saya  ada  buatkan  popiah goreng.”  beritahu  Qistina  lembut.

Adam  hanya  mengikuti. Di  pandang  popiah dan kopi  panas  di  atas  meja. Qistina  menyuakan  sekeping  popiah  ke  mulut  Adam. Adam  yang  kebetulan  giginya  sakit  menolak  lembut  pelawaan  itu. Dia  memang  tidak  boleh  mengunyah  makanan  keras. Gusinya  sedang  bengkak.


Qistina  berkecil  hati,  apabila  niat  baiknya  di  tolak  mentah  oleh  Adam. Qistina  meletakkan  kembali  piring  kuih  di  tempat  asal  dan  berlari  masuk  ke  kamar. Adam hairan  tapi  kakinya pantas  mengikuti  Qistina.

‘Qistina  menangis?Kenapa  dia  menangis?”  Adam berkata  hairan.

“Qistina  kenapa  awak  menangis?”

“Saya  tahu  saya  bersalah,  saya  banyak  dosa, kenapa  awak  menyinggung  perasaan saya,” Qistina  berkata  dalam  tangis. Adam  terpaku  hairan.

“Menyinggung  apanya?” Tanya  Adam  bodoh. Dia  benar-benar  lupa  dengan  perlakuannya  sebentar  tadi.

“Sudah!!Saya  tahu. Saya  sedar siapa  diri  saya. Saya  tak  layak  hidup dengan  awak,  dan saya  tahu  awak  tak mungkin  memaafkan  saya.”

“Nanti  dulu. Bukan  awak  yang  patut  cakap  begitu. Kata-kata  itu  hanya  sesuai  untuk  saya. Saya  yang harus  sdar  diri,  saya  yang  tidak  sesuai  hidup  dengan  awak. Maklum  saya hanya  pemandu  dan  akan  jadi  pemandu  sampai  bila-bila.”


“Tidak!!  Tolong  jangan  cakap  begitu.Awak  bukan  pemandu, awak  suami  saya. Ya,  awak  suami  saya  sampai  bila-bila. Itu  pun  kalau  awak  masih  sudi  menerima  saya,”  Qistina  berkata  sayu.

‘Tidak  salah dengar  kah  aku? Apa  benarkah  semua  kata-kata  yang  baru  di  ucapkan  oleh  Qistina?Jika  benar,  dia  rasa  sangat  bersyukur.’

Adam  berjalan  merapati  Qistina. Dagu  Qistina  diangkat. Wajah  itu  sudah  dibanjiri  oleh  air  mata.

“Betul  ke?  Apa  yang  saya  dengar  sebentar  tadi?”  tanya  Adam lembut. Qistina  hanya  mengangguk  dan  memeluk  Adam  erat.

“Maafkan  saya, dan  tolong  jangan  pergi  dari  hidup saya,”  rayu  Qistina  lagi.

“Saya  tak  akan  tinggalkan  awak,  awak  wanita  pertama  yang  saya  cintai,” bisik Adam  lembut  sambil  membalas  pelukan  Qistina. Qistina  berasa  gembira.

“Betul?Abang  janji?”  tanya  Qistina  sambil  memandang  Adam. Adam  tersenyum  dan  mengganguk.

“Sejak  bila  pandai  panggil  saya  abang?”  tanya  Adam  tiba-tiba.

“Sejak  saya  jatuh  cinta  pada  abang, dan  abang  adalah  Dewa  cinta  saya,”  Qistina  berkata  jujur.

Adam  tersenyum  senang.

“Maafkan  abang  ya,  abang  bukan  tak  mahu  makan  popiah  tu. Sebenarnya  gigi  abang  sakit,  gusi  bengkak  jadi  tak  boleh  nak  makan  kecuali  makan  makanan  lembut,”  beritahu  Adam  tiba-tiba.

“Ooo..kenapa  tak  cakap. Dan  mana  Qistina  tahu  abang  sakit  gigi.”

“Kalau  abang  beritahu  tadi,  tentu  abang  tak  tahu  yang  Qistina  sudah  menerima  abang  kan.”

“Boleh  abang  panggil  Qistina, Qish?Hehehe..susahlah  nak  sebut  nama panjang  sangat,”  Adam  berkata  sambil  tergelak  kecil.

“Boleh..Abang,  Qish  nak  tanya. Abang sayang  dan  cintakan  Qish  tak?” Tanya  Qistina  manja.

“Qish, jujur  abang  katakana,  abang  dah  lama  jatuh  cinta. Dari  pertama  kali  kita  bertemu,  Abang  dah  lama  menyukai  Qish. Maksud  abang,  abang  cinta  Qish  dalam diam. Hanya  Qish yang  tak  tahu. Apapun  kasih  dan  sayang  abang  hanya  untuk Qish, isteri yang  abang  cintai. Qish  pula  macamana?”

“Qish  juga  menyintai abang,  entah  sejak  bila  Qish  sendiri  tak  tahu,  apa  yang  Qish  pasti. Qish  rasa  sakit  hati,  kecewa  dan  cemburu  bila  melihat  abang  beramah  mesra  dengan  Hani  dan  Zakiah,”


“Hani? Zakiah? Kenapa  pula?”

“Kan  abang  pernah  cakap  yang Hani  tu  bekas  kekasih abang,”  tutur Qistina  lembut.

“Oh…abang  ingat. waktu  tu, abang  malas  nak  layan  kerenah  Qish yang  tah apa-apa. Jadi  abang  cakaplah  macam  tu.Qish,  Hani  itu  sebenarnya  anak  angkat  mak, kiranya  adik  angkat  abang. Maklum  mak  nak  sangat  anak  perempuan,  tapi  tak ada  rezeki. Zakiah  pula  hanya  masa  lalu. Cinta  zaman  monyet,  dia  menyukai  abang  sejak  lama  dulu. Cuma  abang  tidak  tertarik  padanya,”

“Terima  kasih,  kerana  sudi  menerima  Qish.”

“Sama-sama  sayang.”  Adam  berkata  lembut  sambil  mencium  pipi  isterinya.

“Qistina  meneliti  raut  wajah  suaminya. ini  adalah  kesempatan  untuknya,  kerana  sebelum  ini  dia  tidak  memerhati  apa  yang  jauh  menarik  tentang  suaminya.

“Abang,  Qish  baru  perasan  wajah  abang  ni  nampak  manis  dan  tampan  lah.”  kata  Qistina  sambil  membelai  rambut  suaminya.

“Ya  ke,  mana  ada  tampan  dan  manis?Ala  nama  pun  budak  kampung,  selekeh  adalah.” jawapnya  cuba  mengusik.

“Abangg..,” Qistina  berkata  geram  sambil  mencubit  peha  Adam.

“Aduh!! Sakitlah  Qish.”

“Padan  muka,  kalau  ya  pun  tak  payah  lah  cakap  macam tu. Qish  tahulah  Qish  salah. Qish  pun  tak  pernah  belek  muka  abang. Jadi,  ini  pertama  kali  Qish  belek  muka  abang  etul-betul,” Qistina  berkata  lancar.

“Hahaha…itu  lah  rugi,  dulu  tak  mahu  tengok  muka  abang. Hahaha..rasa  menyesal  tak?” tanya  Adam  sambil  tertawa.

“Ya,  Qish  rasa  rugi  sangat. Baru  tersedar  apabila  abang  nyaris  di ambil  orang.”

“Jangan  takut  okey. Abang  tak  akan  kemana-mana  pun. Abang  sayang Qish.”

     Qistina  bersa  sangat  gembira. Suasana  itu  dirasakan  sangat  indah, mana  tidaknya. Ini  kali  pertama  dia berpuasa  bersama  suami  serta  mertuanya  di  kampung.Qistina  bahagia, akhirnya  ada  sinar  baru  yang  sudi  dtang, untuk  bertamu  di  saat  dia jauh  tersesat.

     ‘Syukur  kepada mu  Ya ALLAH,  di  atas kurniamu  pada  ku’  bisik  hatinya.

   “Sayang,  besok  ayah  datang. Dia  kirim  salam.”

    “Berapa  lama  ayah  dekat  sini?” tany  Qistina lembut.

     “Katanya  lima hari, sekali  nak  berhari  raya  bersama  kita.”

    “Hehehe  bestnya,  tak  sabar  nak  beritahu  ayah.”

     “Sayang  nak  beritahu  ayah  apa?” tanya  Adam.

    “Nak  beritahu  yangn  kita  dah  baik  dan  bahagialah.”

     “Tak  payah  Qistina,  ayah  kamu  dah  tahu  pun.”  Celah  puan Kasmah.

     “Siapa  yang  beritahu??”  Mereka  bertanya  serentak.

    “ Siapa  lagi,  mak  lah..”  beritahu  puan  Kasmah  sambil  tertawa. Adam  dan  Qistina  juga  tergelak. Mereka  tidak  menduga,  rahsia  yang  disimpan  selama  hampir  sebulan. telah  diketahui  Dato’ Razali.Rancangan  istimewa  yang  mereka atur,  ternyata  gagal.


    Bagi  puan  Kasmah,  berita  baik  tidak  harus di  rahsiakan. Sebagai  orang  tua,  dia  berasa  sangat  gembira. Adam akhirnya  mendapatkan  cinta  isterinya. Dia  dan  Dato’ Razali  hanya  bersyukur  dan  menumpang  gembira. Dia  berdoa  dan  berharap  rumah  tangga  anaknya  kekal  hingga  ke  akhir  hayat.

    Sebelum Adam  keluar  untuk  melakukan  sembahyang  hari  raya. Qistina  duduk  bersimpuh  disis  Adam  yang  sedang  duduk  di  birai  katil. Qistina  ingi  meminta  maaf  kepada  insane  yang  bergelar  suami  dihadapannya.

    “Abang,  maafkan  diatas  kesilapan  dan  kesalahan  yang  Qish  lakukan  sepanjang  bergelar  istri  kepada  abang.Qish,  mohon  ampun  dari  hujung  rambut  sampai  hujung  kaki  ya. Dan selamat  hari  raya  ya  abang,”  Qistina  berkata  sambil  mencium  tangan  suaminya.

    “Abang  maafkan  semua  kesalahan  yang  pernah  Qish  lakukan. Apa  yang  penting,  nawaitu  Qish  untuk  berubah  dan  menerima  abang  apa  adanya. Abang  juga  berharap,  Qish  dapat  memaafkan  abang  jika  abang  ada  menyakiti  Qish  sepanjang  bergelar  isteri  abang. Kita  buang  yang  keruh  ambil  yang  jernih ya,”  beritahu  Adam sambil  mencium  dahi  Qistina  lembut.

    “Abang  nampak  tampan  dan segak. Duit  raya  Qish  mana?”  tanya  Qistina  sambil  menghulurkan  tangan  seperti kanak-kanak.

    Adam tergelak  besar,  terasa  lucu  bila  isterinya  berkelakuan  begitu.

    “Abang,  ketawa  pula. Mana  duit  raya  untuk  Qish?”  beritahu  Qistina  manja.

    “Eee…, Qish tak  tahu  malu dah  besar  panjang nak  duit  raya. Duit  raya  hanya  untuk  kanak-kanaklah  sayang. Qish  bukan  budak-budak  lagi.”

   “Ala,  Qish tahu. Qish  gurau  aja.”

   “Tak  mahu  ada  muncung,”  tegur  Adam.

    “Mana,  ada  muncung?” Jawap  Qistina  hairan.

   “Itu..abang  nampak  muncung  sedepa  tu. Dah  boleh  sangkut  baldi  dah.”

    “Urm…,  mana  ada. Abang  ni  jahatlah.”

    “Abang  nampak muncung  tu. Qish mana  boleh  nampak,  kalau  tak percaya  pergi  tengok  cermin  tu.”


    Qistina  berdiri  sambil berjalan  melihat  wajahnya  di  cermin. Di  tenung  lama  cuba  mencari  muncung  yang  dimaksudkan. Tapi  tidak  kelihatan  dari  tadi. Tiba-tiba  Qistina  terdengar  suara  orang  tergelak kuat. Qistina  menoleh,suaminya  sedang  asyik  gelakkannya  tertawa  sambil  memegang  perut  menahan  geli  hati.

    “Abang!!” Marah Qistina  sambil menarik  muka  masam.

    “Abang  gurau  sajalah. Kenapa Qish  tengok  cermin, tenung,  pastu  buat  gaya  muka  begitu? Lawaklah. Hahaha. Urm… sayang  duduk  sini  abang  nak  bagi  sesuatu,”  pinta  Adam lembut.    
    
    “Apa  dia?”

    “Qish, duduk  sini  diam-diam pejam  mata  okey.Janji  jangan  tengok  tau.”

     “Qistina  hanya  menuruti  arahan  Adam. Sejurus  itu  matanya  di  katup  rapat  menahan  debaran. Mungkin  tidak  sabar  untuk  mengetahui  apakah  ‘sesuatu’ yang  dinyatakan  oleh  suaminya.


     Adam  mengeluarkan  kotak  baldu  bewarna  merah  hati  dari  dalam almari. Perlahan  rantai  emaas  putih  yang  mempunyai  loket  berbatu  putih. Kemudian  dipasang  ke  leher  jinjang milik  Qistina.

    “Okey,  sekarang  Qish  buka  mata.”


     Qistina  pantas  membuka mata  dan  meraba  lehernya.


‘Rantai?’ Pantas  Qistina  berdiri  memandang  cermin  yang  ada  di  hadapan. Di belek  lama  hingga  puas.


    “Abang, cantiknya!!”

    “Qish  suka?”

     “Tentu  Qish  suka. Terima  kasih  abang. Tapi…loket  ni  seperti  mempunyai  sebuah  makna. Pasti  abang  tahu  kan?”

    “Ya,  rantai  ini  dah  lama  abang  beli. Abang  suka  dengan  design  loket tu. Rama-rama  itu  adalah  abang. Manakala  bentuk  love  itu  melambangkan  hati. Jadi  kesimpulannya,  abang  berhijrah  dari  kampung ke  bandar  untukmencari  rezeki  dan  akhirnya  abang  menemui  pemilik  hati. Dan  Qistina  adalah  pemilik hati abang,”  tutur  Adam  lembut.

   Qistina  berasa  sayu. Pantas  Qistina  memeluk  erat  suaminya.

    “Qish  jaga  baik-baik  ya. Walaupun  harganya  tidak  begitu  mahal. Tetapi  abang  berharap  sangat  Qish  dapat  menjaganya  seperti  nyawa  Qish  sendiri.

   “ Terima  kasih  abang, Qish  akan  menjaga  rantai  pemberian  abang  ni  baik-baik. Sepertimana  Qish  menjaga  diri  Qish  sendiri.”


    “Sudahlah  jom,  tak  mahu  sedih-sedih. Abang  nak pergi  sembahyang  dulu. Qish  duduk  rumah  tolong  mak  buat  apa  yang  patut. Nanti  ayah  sampai  Qish  tak  siap  apa-apa  lagi.”

   Baik…boss.”


    Sedang  Qistina  dan  Hani  sibuk  menyiapkan  hidangan  di  atas  meja. Puan  Kasmah  yang  berada  di  ruang  tamu  melihat  dua  buah  kereta  mewah  memasuki  perkarangan  rumahnya. Dia  tahu  itu  kereta  milik  besannya.


   “Qistina,  Dewa…orang  jauh  sudah  sampai,”  beritahu puan Kasma,


    Qistina  yang  begitu  teruja  segera  berlari  keluar. Dia  merindui  ayahnya. Pantas  dia  membuka  pintu  kereta  sebelum  sempat  ayahnya  keluar.


    “Ya Allah Qish  sabarlah. Kalau  ia  pun  tunggulah  ayah  keluar  dulu,”  beritahu Adam  lembut.

    “Qistina,  apa  khabar  sayang?Rindu  ayah  pada  Qistina,”  beritahu  Dato’ Razali  sambil memandang anaknya. Dia  tersengih  kemudian.

    “Qistina  baik dan  sihat  aja. Ayah  apa  khabar?”

    “Ayah  sihat  saja. Wah!! Sebulan  duduk  di  kampung,  anak  ayah  dah  jadi  wanita  ayu  pula. Bagus  ada  perubahan. Ayah  suka  dan  sangat  berbesar  hati. Akhirnya  anak  ayah  berubah, moga  kekal  hendaknya.”  Ulas  Dato’  Razali  lembut.


    “Insyaallah  ayah.  Doakan  ya. Ayah  datang  dengan  siapa?”  tanya  Qistina  sambil  memandang  kereta  mewah  dibelakang  kereta  ayahnya.

     “Ayah  datang  dengan  mak  usu kamu,  Ikmal  dan  juga  Sarah.”

    “Ayah..”  sapa Adam  lembut  sambil  tunduk  menyalami  tangan  mertuanya.

    “Kereta  mak usu  kan Mercedez  bila  tukar jadi BMW?”  tanya  Qistina  kepada  wanita  yang  dipanggil  mak usu. Lalu  tangan  wanita  itu  dikucup  begitu  juga  sepupunya  Sarah.

    “Baru  saja  tukar  Qistina, Mama  kata  kereta  hari  raya,”  jawap  Sarah  mewakili  ibunya.

    “Sudahlah  tu  Qistina,  Adam  bawa  mereka  tu  masuk. Kita  borak  di  dalam. Tak  elok  biar  tetamu  kelamaan  diluar,”  beritahu  puan  Kasmah  dari  arak  pintu.

Mereka  berdua  tertawa  sambil  mempelawa  tetamu  mereka masuk  ke  rumah.


     Suasana  pagi  itu  jadi  gamat  bila  seluruh  ahli  keluarga  berkumpul. Mereka  semua  bertukar-tukar  cerita  tanpa  membicarakan  tentang  masalah  kerja.


    “Bila  lagi  nak  bagi  pak  long  cucu?”  tanya  Sarah  spontan  kepada  Qistina.

    “Belum  ada  rezekilah  Sarah. Aku  baru  saja  berbaik  dengan  Adam.”

    “So…, bila  dah  kenal,  ternyata  orangnnya  baik  tul  tak?”  tanya  Ikmal pula.

Dato’  Razali  hanya  diam  dan  tersenyum. Dia  ingin  mendengar  komen  itu  langsung  dari  mulut  anaknya.

    “Ya,  betul  dia  suami  yang  baik  dan  bertanggungjawab. Rugi  bila  dulu,  aku  selalu  salah  menilai  dia.”

    “Qish..,  Hani  dah  ada  yang  punya  ke?”

Belum  sempat  Qistina  menjawap. Qistina  terdengar  suara  Ikmal  mengaduh.

    “Ewah  gatalnya..pantang  nampak  perempuan  cantik!!  I  you  nak  letak  mana?”  marah  Sarah.

    “Eee..tak  lah  sayang, I  gurau  saja. Itu  pun  nak  marah.”

    “Wait…,  bila  kau  berdua  bercinta?”  tanya  Qistina.

    “Bukan  bercinta  lagi,  malah  dah  nak  berkahwin pun,”  beritahu  Dato’ Razali.

    “Wah!! Bila bertunang, tak  tahu  pun. Majlisnya  bila?”

    “Tak  bertunang  pun. Kami  terus  langsung  aja. Kalau  tiada  aral melintang bulan  Desember  ni.”  Beritahu Ikmal  lancar. Sarah  hanya  angguk  kepala  dan  tersenyum.

    “Bila  kau  nak  canang  kat  semua  karyawan  yang  kau  tu  dah  berkahwin?”  tanya Sarah  sambil  tergelak  kecil.

    “Tunggu  balik JB nanti,  aku  cang  yang  comel.”

    “Begini  alang-alang Sarah  dan Ikmal  akan  berkahwin  bulan  Desember  ni. Apa  kata  kata  majlis  resepsinya  kita  buat  sekali. Tahu  kenapa? Sebab  masa  Qistina  kahwin  kita  buat  dekat  pejabat  agama  tak  bersanding. So…, kita  buat  biar  mereka  bersanding  di pelamin. Kita  buat  majlis  yang  mewah  untuk  dua  pasang  pengantin. Setuju  tak?”  beritahu  Dato’  Razali.

    “Saya  setuju.”  Jawap  puan  Kasma,  Hani, Ikmal  dan  Sarah  serentak.

    “Ha…, kamu  berdua  kenapa diam? Tak  setuju  ke?”

    “Ikut  suka  ayahlah,  kami  berdua  ikut  saja,”  jawap  Qistina  dan  Adam  serentak.

    Setelah  mendapat  kata  sepakat. Majlis  resepsi  Qistina  akan  diadakan  serentak  bersama  sepupunya  Sarah.

    “Qish,  abang  harap  kebahagiaan  kita  akan  kekal  berpanjangan  hingga  akhir  hayat.”

    “Qish  juga  harap  begitu. Qish sayang  abang.”

    “Abang  juga  sayang  Qish.”



Saturday, 3 March 2012

Qistina Bab 1 dan 2

 Bab 1

“Qistina  lari  cepat,” beritahu Ikmal  dan  sarah.

“Wei.., sabarlah tunggu aku. Apa hal  nak  suruh  aku  lari  ni?” Marah Qistina.

“Cepatlah, polis  ada  dekat  luar. Mereka  nak  serbu  premis  ni. Cepat jangan  terhegeh-hegeh. Kalau  kena  tangkap  susah  pula,” beritahu Sasarah  pantas. Sambil berlari  ke  arah  pintu  belakang.


‘Kenapa?? Bila  aku  nak  berseronok, ada  saja  masalaj,’ gumam  Qistina  di dalam  hati. Mahu  atau  tidak, dia  harus  pergi  dari situ. Dia  tidak  mahu, kalau  ahli  keluarga  serta  suaminya  tahu  tentang  hal  ini.

“ Cepat lah Qistina, lembab  betul  kau  ni!” Jerkah Ikmal  yang  sudah  berada  jauh  di  hadapan.

“Sabarlah!! Kau  tahu kan  kasut  aku  ni  tinggi. Baju  ketat, macamana  nak  lari  laju?” Qistina  sudah mula  membebel. Di  dalam  hati  dia  sudah  menyumpah-nyumpah  Ikmal. Kalau  saja,  dia  tahu  perkara  itu  akan  terjadi. Dia  tidak  sudi  untuk  mengikut  Ikmal  pada  malam  itu.


“Ini, semua  kau  punya  pasal! Kalau  aku  tahu, aku  duduk  di  rumah  lagi  baik,”  marah  Qistina  sebaik  saja  sampai  di  tempat  meletak  kenderaan.


“Eh..,  kau  ni  bisinglah  Qistina. Mana  kita  orang  tahu? Nasib  baik  sempat  lari,  kalau  tidak  habislah,” rungut  Sarah  pula.


“Dah..,  jangan  nak  bising. Jom  kita  lepak  mamak. Perut  aku  dah  bekeroncong  pila  minta  di  isi,”  beritahu  Ikmal  tiba-tiba.

“Urm…okey  juga,” Qistina  dan  Sarah  berkata  serentak. Sejurus  itu,  mereka  bertiga  masuk  ke  dalam  perut  kereta.


     Di  rumah  Dewa  Nur  Adam  setia  menanti  kepulangan  isterinya. Di  pandang  arah  jam  dinding  yang  terletak  molek  di  situ.  Sudah  pukul  tiga  pagi,  bayang  isterinya  Qistina  masih  tidak  kelihatan.  Hatinya  berdetik, bimbang  jika  apa-apa  terjadi  kepada  isterinya. Perlahan  Adam  mendail  nombor  talian  isterinya,  tetapi  seperti  biasanya, Qistina  mematikan  handphone. Penat  menanti, Adam  duduk  menontong  DVD.

“Qistina,  kau  dengan  suami  kau  dah  okey ke?” Tanya  Sarah  setelah  selesai  memesan  makanan.


“Arghh..jangan  cakap  pasal dia  boleh  tak? Benci  aku,”  tutur  Qistina  kasar.


“Suami??” Tanya  Ikmal  hairan.


Setahu  dia,  Qistina  masih  bujang.  Sarah  yang  tanpa  sengaja  bertanya,  memandang  Qistina  yang  kelihatan  marah.


“Qistina  betul  ke? Apa  yang  aku  dengar? Bila  kau  kahwin?Aku  tak  tahu  pun?” Tanya  Ikmal  bertubi-tubi.

“Sarah, kau  tengok!Ini  semua  kau  punya  pasal,  sekarang  ikmal  dah  tahu,” marah  Qistina.

Sarah  tertunduk, dia  tahu  dia  bersalah.  Rahsia  perkahwinan  Qistina  hanya  dia  yang  tahu.  Itupun  kerana  mereka  sepupu.  Jika  tiada  hubungan  darah,  tentu  sekali  rahsia  itu  tidak  diketahui.


“Wei.. Sarah, kenapa  kau  diam?Cakaplah?” Ikmal  sudah  mula  bersuara  lagi.  Dia  memandang  tepat  ke  wajah  Sarah  yang  terlihat  keruh.


“Dah  lama  Qistina  berkahwin, hampir  enam  bulan.” Beritahu  Sarah  perlahan.


“Apa? Enam  bulan??Lama  tu! Kenapa  aku  tak  tahu?” Tanya  Ikmal  penuh minat.


“Kau  tak  payah  nak  tahu. Sibuk  saja!!” Tempik  Qistina.


“Marah  pula, tenang  okey.  Aku  cuma  nak  tahu  saja.  Kenapa  kau  emosi  sangat  ni?” Tanya  Ikmal  lembut.


“Sudahlah  Ikmal,  jangan  tanya  banyak  sangat,  nanti  meletup  pula  minah  ni,”  beritahu  Sarah  yang  dipagut  rasa  bimbang.


“Sarah,  kau  tentu  tahu  siapa  nama  suami  Qistina  kan?”  Tentu  dia  kacak  dan  kaya,”  tutur  Ikmal  sambil  memandang  wajah  Qistina  yang  masam  mencuka.


“Siapa  nama  suami  kau?”  Tanya  Ikmal  kepada  Qistina.


“Entah,  aku  tak  ingat,”  jawab  Qistina  acuh  tak  acuh.  Dia  sungguh  benci  dengan  pertanyaan  itu.


    Ikmal  memandang  Qistina,  mahu  ketawa  pun  ada.  Mungkin  haniran  dengan  jawapan  yang  diberikan.  Selepas  itu  mata  Ikmal  dikalih  dan  tertuju  kepada  Sarah.  Sarah  tahu  pasti  Ikmal  mengharapkan  jawapan  daripadanya.


“Namanya  Dewa  Nur  Adam.”  Tutur  Sarah  lembut  tanpa  memandang  wajah  Ikmal.


“Apa? Dewa  Nur  Adam?Hahaha..” Ikmal  tergelak  besar.  Mungkin  nama  itu  terlalu  aneh  bunyinya.


“Jadi,  Dewa  Nur  Adam  itu  kiranya,  Dewa  penyelamat  kau  lah  ya?”  Sambung  Ikmal  lagi.


“Pasti,  kes  kahwin  paksa  kan?”  Tutur  Ikmal  selamba.


“Ikmal!! Kau  boleh  tutup  cerita  pasal  aku  tak? Pening  aku  dengar.  Ni,  kita  datang  nak  makan  atau  bercerita  perihal  aku?”  Marah  Qistina. Nada  bicaranya  masih  dapat  dikawal.


    Ikmal  tersenyum  meleret. Dari  raut  wajah  Qistina  yang  sedia  terpamer  di  hadapannya.  Dia  sudah  tahu  Qistina  akan  memuntahkan  lahar  apinya  sebentar  lagi. Ah,  Ikmal  tidak  takut.  Apa  dia  kisah?


    Ikmal  tanpa  sengaja  bertanya  lagi.” Oh..tak  apalah!Bagus  tu,  yang  penting  ada  juga  orang  nak  kan  kau  yang  berperangai  liar  ni. Pasti  orangnya  segakkan?” Opss..habislah  Ikmal! Berenanglah  dia  nanti  dalam  lahar  api  Qistina. Itulah,siapa  suruh  mulut  tu’lancang’  sangat.


“Hei..!! Aku  dah  cakap  cukup.  Kau  tak  reti  bahasa  ke?Nak  tahu  sangat?  Mari  aku  cakap.  Dai  tidak  kacak  pun,  selekeh,  anak  orang  kampung.  Namanya  pelik. Apa  lagi  yang  kau  nak  tahu  hahh??” Jerkah  Qistina  lantang.  Dia  sudah  berdiri  dan ingin  pergi.  Sarah  tahu  Qistina  marah.  Pantas  Sarah  berdiri  sambil  memujuk  Qistina  lembut.  Dia  tidak  mahu  ada  perkelahian  di  situ.


“Qistina  sabarlah,  Ikmal  tak  sengaja  tu,”  pujuk  Sarah  lembut.  Qistina  yang  tadinya  marah,  duduk  kembali.


Ikmal  terkebil-kebil. Mungkin,  terkejut  dengan  tindakan  spontan  Qistina.  Dia  tahu  dia  bersalah.  Tetapi  cirri-ciri  yang  di  sebutkan,  mengingatkan  dia  pada  seseorang.


‘Ya,  pemandu  Qistina.  Kalau  dia  tidak silap  namanya  Adam.  Pemuda  yang  berasal  dari  Muar.  Orangnya  tidak  kacak,  kurus  tinggi,  tetapi  mempunyai  wajah  yang  cukup  manis. Ikmal  tersenyum  sendiri.


“Maafkan  aku  Qistina.  Tapi  aku  sudah  tahu. Pasti  Adam  pemandu  kau  itu,  suami  kau”  beritahu Ikmal  lembut.


Terbeliak  biji  mata  Qistina, mulutnya  sudah  terbuka  luas. “Mana  kau tahu?”  Tanya  Qistina  sambil menghirup  sirap  bandung  digelas.


“Aku  pernah  berbual  dengan  pemandu  kau  tu.  Lagi  satu  aku  kenal  dia  sebab  dia  pernah  tolong  aku,  sewaktu  aku  hampir  disamun. Nama  pemandu  kau  tu  itu  kan  Adam.  Bila  Sarah  dan  kau  beritahu  cirri-cirinya  automatic  aku  ingat  dia. Maklum  dia  kan  memang  budak  kampung. Orang  Muar  kan? Tapi,  kalau  kau  kata  suami  kau  tu  tak  kacak. Macam  satu  kesilapan  besar,”  Ikmal  berkata  lancar.


“Kesilapan  besar?Apa  maksud  kau?”  Tanya  Qistina  sambil  tergelak.  Dia  tahu  dia  tidak  mungkin  silam  dalam  menilai  seseorang.


“Hello…kau  terlupa  sesuatu. Wajah  laki  kau  tu  manislah.  Sekali  dia  senyum  orang  akan  terpikat. Adam  itu,  kalau  aku  ubah  penampilanya. Pasti  dia  akan  nampak  kacak  dan  berkarisma,”  tutur  Ikmal  lagi  sambil  meneguk  minumannya.

“Qistina  hanya  mencebik.  Dia  tidak  pernah  meneliti  atau  membelek  paras  wajah  Adam. Apa  yang  dia  tahu,  dia  benci  dan  muak  dengan  lelaki  itu.  Di  sebabkan  rasa  benci  yang  mendalam,  mereka  tidur  berasingan  bilik.  Memandang  sebelah  mata  pun  Qistina  tidak  sudi.  Jikalau  ada  wanita  yang  ingin  mendampingi  suaminya,itu  merupakan  bonus  untuk  dia  melarikan  diri.  Dia  tidak  akan  pernah  marah  atau  cemburu.


    Berlainan  dengan  Sarah.  Bagi  Sarah,  apa  yang  dikatakan  Ikmal  adalah  benar.


Adam  memang  tidak  terlalu  tampan,  tetapi  wajahnya  manis. Mahu  cair  hati  wanitanya  apabila  melihat senyuman  itu.  Belum  lagilagi  dengan  sifat  dan  perwatakan  Adam  yang  terlihat  sempurna  dimata  Sarah.  Adam  adalah  cirri-ciri  lelaki  idaman  Sarah.  Hanya  sepupunya  Qistina  yang  buta  dalam  menilai  Adam.


“What  ever..,  kalau  dah  namanya  budak  kampung. Kau  buat  apa  pun,  tetap  nampak  kampungnya. Ha…, Sarah  kalau  kau  berkenan,  kau  ambil  saja,”  cebik  Qistina  angkuh.


“Nanti,  kalau  aku  betul-betul  ambil  laki  kau  tu.  Baru  kau  tahu.  Mahu  putih  biji  mata  kau,”  Sarah  berkata  lembut.


“Ambillah,  tak  ada  maknanya  putih  buji  mata  aku.”  Cabar  Qistina.


     Ikmal  da  Sarah  hanya  terdiam.  Kalau  dilayan  Qistina  akan  mengamuk.  Akhirnya  mereka  berdua  hanya  menggelengkan  kepala.  Sampai  makanan   yang  dipesan  mereka  menjamu  selera  tanpa  membicarakannya  lagi.


    Qistina  tiba  di  rumah  apabila  jam  menunjukan  empat  pagi.  Terjengkit-jengkit,  Qistina  masuk  bagaikan  seorang  pencuri. Sewaktu  ingin  melangkah  ke  tingkat  atas. Tidak  semena-mena  lampu  ruang  tamu  menyala. Qistina  kaku, dia  panic, namun  masih  bisa  mengimbanginya  dengan  rasa  marah.


“Qistina,  mana  awak  pergi?Sudah  pukul  empat  pagi  baru  balik  rumah.  Saya  bimbang,bila  saya  telefon,  talian  handphone  awak  matikan,”  Adam  berbicara  lembut.  Dia  tahu  isterinya  itu  tidak  boleh  diajar  dengan  kekerasan.  Hanya  kesabaran  dan  kelembutan  saja  yang  bisa  melembutkan  hati  isterinya.

“Suka  akulah!!Aku  nak  pergi  mana? Kau  tu  siapa?? Nak  sibuk  urusan  aku. Kau  kena  sedar  diri,  kau  itu  hanya  pemandu!”Marah  Qistina,  suaranya  sudah  mula  meninggi.


“Qistina,  saya  bukan  hanya  pemandu,  tetapi  saya  juga  suami  awak,” beritahu  Adam lagi.


    Buntang  biji  mata  Qistina  apabila  Adam  berani  menggunakan  perkataan  suami. Dia  tidak  boleh  menerima  perkara  itu.  kalau  dia  tidak  berfikir  tentang  badannya  yang  keletihan  itu. Pasti  Adam  sudah  di  cekik  hingga  mati.  Biar  hatinya  puas.  Qistina  yang  sememangnya  bengang  pantas  menjerit  lantang.


“Kau  kena  ingat!!Kau  suami  aku  hanya  di  atas  kertas.  Sampai  bila-bila  pun  kau  hanya  seorang  pemandu. Faham!!! Jadi  tak  payah  nak  beritahu  semua  orang  yang  aku  ni  isteri  kau,”  bentak  Qistina  sambil  membaling  kasut  ke  arah  Adam.


Adam  diam  dan  mengelak  dari  terkena  balingan.  Dia  sedar  siapa  dirinya.  Dia  hanyalah  seorang  pemandu  dan  dia  tidak  layak  untuk bersama  Qistina.


    Adam  masih  ingat  akan  perjanjiannya  dengan  Qistina,  sehari  sebelum  di nikahkan.  Qistina  meminta  perkahwinan  mereka  di  rahsiakan.  Dia  tidak  dibenarkan  mengaku  sebagai  suami  kepada  Qistina  di  khalayak  ramai  kecuali,  ahli  keluarganya.  Adam  juga  tidak  dibenarkan  menyentuh  Qistina  walaupun Qistina  isterinya  yang  sah.


‘Ya,  dia  masih  ingat  perjanjian  itu.  Di  sebabkan  itu,  dia  tidak  pernah  memberitahu  status  dirinya  yang  sebenar.  Semua  caci  maki  Qistina  ditelan  bulat-bulat, biarpun  pahit  dia  terima  semua  dengan  tenang  dan  rela  hati.  Dia  mengotakan  janji  itu,  hanya  untuk  Qistina.  Malah  sehingga  sekarang  para  karyawan  Qistina  tidak  tahu  bahawa,  Qistina  bukan  lagi  wanita  bujang  melainkan  bersuami.’


    Adam  menerima perjanjian  itu  dengan  rela  hati.  Begitu  juga  dia  menerima  Qistina  apa  adanya,  kerana  Qistina  adalah  cinta  pertamanya.  Dato’  Razli  bapa  Qistina  sudah  banyak  membantu  keluarganya.  Jadi  apabila  Dato’  Razali  meminta  agar  dia  menjadi  menantunya,  dia  terima  dengan  iklas,  walaupun  dia  tahu  Qistina  tidak  menyukainya. Namun  tekadnya  bulat,  Qistina  cintanya.’ Ya  dia  mencintai  Qistina  didalam  diam’  hanya  Qistina  tidak  tahu  akan  perkara  itu.


   Lama  termenung,  akhirnya  kasut  bewarna  merah  dikutip  dan  diletakkan  kembali  di  rak  kasut.  Kemudian  Adam  berjalan  masuk  ke  kamarnya  yang  terletak  bersebelahan  bilik  Qistina. Dari  dalam  kamarnya,  dia  melihat  bilik  isterinya  terkatup  rapat.  Adam  cuma  menggeleng.  Qistina  terlalub  degil  dan  susah  diatur.


 Tidak  seperti  selalu,  pagi  itu  Qistina  masih  tidak  turun  untuk  bersarapan.  Adam  yang  sudah  siap  berpakaian  menanti  Qistina  di  ruang  meja  makan.  Sarapan
pagi  sudah  lama  tersedia. Lama menanti, Adam  menelefon  Qistina. Talian  tidak  diangkat. Di cuba  sekali lagi,  namun  masih  tetap  sama  seperti  tadi. Sampai  akhirnya Adam  melangkah  ke bilik Qistina.


Perlahan  pintu  kamar  Qistina  diketuk. Tiada  sebarang  jawapan  dari  pemilik. Lama  berbuat  begitu, Adam tekad untuk  masuk  ke dalam. Dia  bimbang keadaan Qistina  yang  diam  begitu. Dipulas  tombol  pintu  lalu  melangkah  laju  ke  birai  katil. Qistina  yang  masih  dibaluti  selimut  masih  tertidur  pulas.


“Qistina bangun,” kejut Adam. Qistina  masih  begitu.

“Qistina bangun,” Kejut Adam. Kali  ini  goyangannya  lebih  kuat  dari  sebelumnya.

Perlahan Qistina  membuka  matanya, dia  kemudian  duduk dan mengeliat. Susuk  tubuh  Adam  yang berada  setengah inci  darinya  tidak  di  hiraukan. Mungkin tidak  perasan  aka  kehadiran  suami disisi.

“Bangun pun, sudahlah  pergi  mandi dan  bersiap, saya  nak  hantar  awak  ke  pejabat.”

“Hey.., bila  masa  kau  ada  dekat  sini? Siapa  suruh  kau  masuk??” Jerkah Qistina  kasar.

Adam  hanya  merenung  wajah  Qistina,dia  tersenyum  lembut. Tidak di jawab  pertanyaan  itu. Qistina  yang  sememangnya  benci  melihat Adam,segera  menolak  tubuh Adam  dengan  kasar.

“Kau  senyum-senyum ni kenapa?Keluar!!” Arah Qistina. Adam  yang  masih  lagi  I  situ  tersenyum  meleret, hnaya  menuruti  perintah.

Selesai  bersarapan, Adam  seperti  biasa  dengan  tugasnya  menghantar Qistina  ke  pejabat. Qistina  yang  masih  marah,tidak  mahu  dihantar  ke  pejabat  oleh  Adam. Malah  memandu  sendiri  ke pejabat  dengan  kereta Audi Sport  miliknya. Adam  hanya  diam, jika  dilarang  marah  Qistina  akan  bertambah  panjang.

Tidak  lama  kemudian, Adam  menerima  panggilan  dari  pejabat  mertuanya. Pantas  panggilan  itu  dijawap.

“Assalamualaikum…ayah.”

“Waalaikumsalam..kamu  di mana  sekarang?”

“Ada  dirumah ni,” jawab adam ringkas.

“Ayah  nak  kamu  datang  ke  pejabat  sekarang. Ada  hal,  yang  ingin ayah  bicarakan,”  beritahu  Dato’ Razali.

“Baiklah,Adam  databng  ke  sana  sekarang.”

Tengahari  itu,ruang  pejabat  Pelangi  Holding  senyap  dan  sepi. Ketika  melalui  bilik  Ikmal,Adam  melihat  Ikmal  sibuk  meneliti  dokumen. Mungkin  sedang  meneliti  laporan  syarikat. Maklum  Ikmal  adalah  Pengurus Pemasaran,  manakala  Sarah  setiausaha  Ikmal. ‘Qistina?” Pula  tidak  sebumbung  dengan  mereka. Pejabat  Qistina  terletak  di aras dua. Jadi Adam  jarang-jarang  naik  ke  aras  tiga,  yang  menempatkan  pejabat  Dato’ Razali  kecuali, Dato’ Razali  ingin  bertemunya.

“Selamat  tengahari En. Dewa,” tegur  salah  seorang  pegawai  di situ.

“Selamat  tengahari  juga. Yuna, Dato’ ada  didalam?” tanya  Adam.

“Ya ada, masuklah. Dato’  dah  lama  tunggu,”  beritahu  Yuna  ramah.

Pintu  pejabat  Dato’ Razali dibuka.

Dato’  Razali  segera  menyapa  menantunya.

“Masuklah  Adam. kamu  duduk  di  situ  sebentar,”  perintahnya  lembut.


Perlahan  Adam  mengatur  langkah  menghampiri  sofa  yang  ditempatkan  di  sebelah  kanan.

“Yuna,  sila bawa  tiga  cawan  kopi  ke  dalam,dan  minta  En. Ikmal  masuk  ke  bilik  saya  sekarang.”Perintah  Dato’ Razali  melalui  intercom.

Selang  beberapa  minit Ikmal  masuk.

“Ikmal,  kamu  juga  duduk  di  situ  sebentar, ada  perkara  yang  ingin  saya  bincangkan,”  arahnya  lagi.

Ikmal  memandang  Adam lalu tersenyum.

“Ikmal, Adam, kamu  berdua  tahu  tak,  kenapa  saya  panggil  kamu?” Tanya  Dato’Razali  sebaik  saja  dia  mencecahkan  punggung  di  sofa.

Mereka  berdua  hanya  menggelengkan  kepala  sebagai  tanda  tidak  tahu.

“Beguni,  saya  hanya  ingin  beritahu  kamu  Adam. Mulai  sekarang  saya  akan  lucutkan  jawatan  kamu  sebagai  pemandu.”

“Tapi kenapa?” Tanya  Adam  dengan  nada  bingung.

“Ya  Dato’, kenapa  tiba-tiba. Rasa  saya, dia  tidak  melakukan  apa-apa  kesalahan.” Terang  Ikmal pula. Dia  benar-benar  keliru. ‘Bukankah  Adam  itu  menantunya?’

“Saya  belum  lagi  habis  bercakap. Saya  bercadang  untuk  menjadikan  Adam  Pengarah Eksekutif  dibahagian  pemasaran,”  terang  Dato’  Razali  tanpa  selindung.

Ikmal  hanya  duduk  diam. Terkejut  juga,  kerana  dari  pemandu  melompat  jadi  Pengarah  Eksekutif  pula. Tapi  Ikmal  juga  tidak  sabar  menanti  kata-kata  selanjutnya  dari  majikannya.

“Tapi  Dato’…saya,” kata-kata  itu  tidak  dihabiskan.

“Tapi,  apa  Adam?Saya  tidak  mahu  mendengar  apa-apa  alasan. Saya  tahu  kamu  mampu  dan  saya  juga  tahu  kamu  itu  graduan  lulusan  universiti.”

“Mana  Dato’  tahu?”  Tannya  Adam  tiba-tiba.

“Dari  mana?Itu  rahsia  saya. Kamu  Ikmal,  saya  mahu  kamu  beri  penerangan  dan  tunjuk  ajar  kepada  Adam  mengenai  semua  urusan  syarikat. Berkuat  kusa  dari  sekarang.”

Ikmal  hanya  menggangukan  kepala. Adam  hanya  tunduk  diam  membisu, menolak  tidak,  menerima  pun  tidak. Adam  masih  terkejut  dengan  penerangan  itu  sebentar  tadi.

“Kamu  jangan  risau, saya  tahu  kamu  boleh  melakukannya  dengan  baik. Ikmal  akan  mengajar  kamu. Satu  lagi,  saya  mahu  kamu  tampil  berbeza. Jangan  sekali-kali  kamu  berpakaian  macam  pemandu,”  beritahu  Dato’ Razali.

“Sekarang  kamu  boleh  pulang,  dan  siap  sedia  untuk  ke  pejabat  esok,”  arah  mertuanya.

 Adam  tersenyum  kecil  sambil  meminta  izin pulang

“Kamu  Ikmal,  saya  masih  perlukan  awak  di sini.”Tegas  kata-kata  itu.

“Kamu  pasti  hairan  dan  tertanya-tanya  siapa  Adam  sebenarnya  kan?”Tanya  Dato’ Razali  lancar.

“Sebenarnya  dia  menantu  saya. Suami  kepada  Qistina.”

“Saya  tahu  Dato’,” terang  Ikmal  lembut.

 Dato’ Razali  terkejut  dengan  peryataan  itu.

“Dari  mana  kamu  tahu?”

“Sarah  yang  beritahu  saya  semalam. Sewaktu  kami  bertiga  lepak  di  mamak.”

“Oh.., tapi  Qistina  benci  padanya. Dia  juga  masih  marahkan  saya  kerana  menjodohkannya  dengan  Adam. Bukan  apa, Qistina  terlalu  liar,  kalau  keluar  selalu  pulang  lewat  malam,  joli  sana  sini, pergi  disco,  lagi  di  larang  lagi  di  buat. Pening  kepala  saya.  Saya  tak  mahu  Qistina  rosak.  Saya  fikir, bila  dia  berkahwin  dia  akan  berubah,  namun  makin  galak  perangainya. Kasihan  Adam. Apa  yang  Adam  lakukan  ada  saja  yang  tidak kena. Saya  tahu,  Adam tersiksa  jiwa  dan  batinnya. Namun  bila  saya  tanya, dia  cakap  dia  bahagia  bersama  Qistina. Dia  tipu,  saya  tahu  itu.” rungut  Dato’ Razali  sambil  meluahkan  rasa  hati  yang  lama  tersimpan.

“Dari  mana  Dato’  tahu  mereka  tidak  bahagia?Maaf  jika  pertanyaan  saya  itu  sensitive,”  tanya  Ikmal.

“Saya  tahu  semuanya. Saya  pernah  pasang  orang  untuk  memerhatikan  mereka.”  Jawab  Dato’ Razali  jujur.

“Ikmal,  saya  minta  tolong  kamu,buat  masa  ini biarlah perkara  ini  jadi  rahsia. Saya  tidak  mahu  kalau  marah  Qistina  makin panjang. Biar  perkara  ini  Qistina  yang  ungkapkan.” beritahunya  lagi.

“Baiklah  saya  faham. Kalau  tidak  ada  apa-apa  lagi,  saya  minta  diri  dulu.” pinta  Ikmal. Dato’ Razali  cuma  mengangguk.

Malam  itu  Ikmal  duduk dirumah. Langkah  kakinya  tidak  panjang  seperti  kebiasaan  hari.  Kata-kata  majikannya  masih  berlegar-legar  diminda. Rasa  kasihan  terhadap  Adam  mula  menguasai  diri. ‘ Benarkah  Adam  berbohong  kepada  Dato’ Razali?Jika  itu  benar,  betapa  Adam  orang  yang  sangat  mulia. Adam  tidak  mahu  mengaibkan  Qistina  dengan  menerangkan  dan  bercerita  tentang  keburukan  isterinya’.

Malam itu  Ikmal  tidur  penuh  dengan  teka- teki  yang  bersarang  diminda. Sarah  pula  terkejut  dengan  berita  yang  disampaikan  Ikmal  petang itu. Adam  akan  bekerja  sebumbung  dengannya. Hatinya  girang  berbunga. Sarah  juga  tidak  sabar  menanti  sinar  pagi  keesokan  hari.

Bab 2


“Oi..  kemas  nampak?Nak  kemana?”  Tanya  Qistina  mendatar.

“Saya  nak  ke  pejabat,”  beritahu  Adam lembut.

“Ooo..,”

“Assalamualaikum..,”Sapa  seseorang  dari  luar  rumah. Qistina  meluru berjalan  ke  luar  rumah  untuk  melihat.

“Waalaikumsalam.., Pak  Majid. Ada apa?” Tanya  Qistina  ramah. Dia mengenali  pemandu  ayahnya.

“Macam ni, Pak MAjid  datang  nak menjemput  Qistina  dan En. Adam  ke  pejabat,”  beritahu  Pak  Majid.

“Kenapa  mesti  pak cik?Kan  Adam  yang  biasa  hantar  saya,”  tutur  Qistina  hairan.

“Qistina  tak  tahu  ke? Mulai  sekarang  Pak  Majid  akan  menjadi  pemandu  Qistina  juga  En. Adam. En Adam  sudah  dipecat  dari  menjadi  pemandu,”  ucapnya  panjang  lebar.

“Ooo.. baiklah pak cik  tunggu  sekejap  ya. Saya  masuk  dalam  ambil  tas.”

“Dah  selesai  sarapan  ke  belum? Cepat  sikit, Pak  Majid  dah  tunggu  diluar,”  ucapnya  kasar.

“Sudah,  baru  saja  selesai. Baiklah..urm… Qistina  macamana  dengan  pakaian  saya.  okey  tak?” Tanya  Adam  lembut  meminta  kepastian.

Qistina  memandang  dari  atas  ke  bawah. Qistina  tersenyum,  rasa  mahu  ketawa  pun  ada  bila  melihat  penampilan  Adam  pagi  itu.

“Aku  tengok  okey  aja. Sudahlah  cepat  nanti  lambat  pula,”  ucapnya  diselangi  ketawa  kecil.

‘Ada  ke  pakai  baju  macam  tu? Tak  ada  style  langsung. Hai  itulah  nasib  budak kampung  yang  baru  masuk  bandar.’  gumam  Qistina  dalam hati.

Adam  hanya  terdiam. Tidak  mengesyaki  apa-apa  tentang  komen  yang  diberikan.

“Selamat  pagi  En. Adam,”  tegur Pak  Majid  sambil  memandang Adam.

“Selamat  pagi  pak cik.”

 Pagi  itu  para  pekerja  diperkenalkan  kepada  Adam  selaku  Pengarah  Eksekutif  Pemasaran  yang  baru.  Sesi  perkenalan  itu  diseliakan  oleh  Yuna. Ada  diantara  mereka  yang  tersenyum-senyum  dan  ada  juga  yang  ketawa  padanya. Namun itu  tidak memberi  kesan  terhadap  Adam. Adam  hanya  tersenyum  sewaktu  sesi  itu  dijalankan. Selesai  sesi  perkenalan, mereka  semua  bersurai  dan  kembali  menyiapkan  kerja  dimeja  masing-masing. Ikmal  dan  Sarah  yang  baru  tiba  di  pejabat  sejurus  majlis  bersurai  terkejut. Sarah  memandang Adam dari  atas  ke bawah,  mahu  tergelak  pun  ada,  rasa  kasihan  pun  ada. Tiba-tiba  mereka  terdengar  suara  orang  tergelak  kuat. Sarah  dan  Adam  memandang. Ternyata  suara  itu  datang  dari Ikmal. Ikmal  yang  sedar  diri  diperhatikan  segera  mematiklan  tawanya.

“Maaf..,”  tutur  Ikmal  sambil menarik  tangan  Adam  masuk  ke pejabat. Sarah  juga  mengikuti.

“Maafkan  saya  En. Adam.  Saya  tak  sengaja.”  terang  Ikmal.

“Tak  mengapa,  saya  tak  kisah  pun. Tapi  apa  yang  awak  gelakkan  Ikmal?”

“Tak  adalah,  kenapa  En. Adam  pakai  baju  macam  ni?” Tanya  Ikmal  lembut.

“Ya  lah  Abang  Adam,  kenapa abang  pakai  baju  macam ni?”  Tanya  Sarah  pula.

“Kenapa  salah  ke?  Baju  ni  saja  yang  ada  di  rumah. Maklum  sejak  dari  waktu  belajar  abang  memang  tak  pandai  bergaya.  Apatah  lagi  bercampur  dengan  orang. Siapalah  yang  sudi  berkawan  dengan  anak  kampung  macam  saya  ni. Kalau  ada  party  pun  tak  pernah  abang  di  undang  sama.” 


“Tak  salah,  cuma  cara  abang  berpakaian  aja  yang  nampak  pelik. Baju  abang  warna  biru  pastel,  tiba-tiba  tali  leher  warna  merah  belang-belang. Ni  seluar  abang  pun  senteng  macam nak  pergi  ke  sawah. Abang  tu  kan  tinggi,  jadi  kenapa  pakai  seluar  senteng? Tu  yang  ada  di  kaki  abangt. Kenapa  pergi  pejabat  pakai  selipar  jamban?”  terang  Sarah panjang  lebar.

Ikmal hanya  mengiakan  segala  penerangan  Sarah. Adam  yang  mendengar  terasa  mahu  pitam. Patutlah  semua  orang  melihatnya  semacam, rupanya  cara  pemakaiannya  itu  nampak pelik.

‘Sampai  hati  Qistina’ gumamnya  sendiri.

“Okey,  baik  Sarah. Abang  tak buat  lagi. Seluar  abang  tak  ada. Yang  ada  di  rumah  pun  seluar  jeans. Kasut  pun  abang  tak  ada  sebab  biasa  hantar  Qistina   abang  pakai  selipar  ni  saja.”

“Ya  lah  tu,” ucap  Sarah  bersahaja.

“Nasib  baik  Dato’ Razali  tak  ada.  Kalau  tidak  pasti  En  Adam  sudah  kena  marah. Qistina  tak  tegur  encik ke?”  tanya  Ikmal  spontan.

“Saya  ada  tanya  tadi,  sebelum  ke  pejabat. Tapi  katanya  dah  okey,”

Ikmal  dan  Sarah  berpandangan. Pada  mata  mereka,  Qistina  memang  sudah  melampau. Apabila  bertindak  mempermalukan  suami  sendiri  dikhalayak  ramai. perempuan  macam  apa  itu.

“Tak  apalah,  besok  saya  akan  ubah,”  kata  Adam  sayu.

“Okey,  abaikan  semua. Now,  saya  akan  ajar  dan  terangkan  mengenai  urusan  syarikat,”  ucap  Ikmal  sambil  mengarah  Sarah  kembali  ke  tempatnya.

Adam  tersenyum  kemudian.  Dia  akan  belajar  sesuatru  yang  baru.  hatinya  girang  berbunga.  Tidak  sabar  ingin  mempelajari  perkara  baru.

“Ikmal,  teruk betul  Qistina. Mana  boleh  dia  buat  Adam  macam  tu!!”  marah  Sarah  sewaktu  mereka  keluar  untuk  makan  tengahari.

“Entahlah,  aku  pun  tak  tahu, kasihan  Adam. Kalau  pun  dia  benci. Janganlah  perlakukan  sampai  macam tu  sekali,”  sela  Ikmal.

“Apa  kata,  petang  ni  kita  bawa  dia  shopping. Kita  belikan  dia  baju  baru  dan  ubah  penampilannya  biar  segalanya  serba  baru. Pokoknya  Adam  harus  nampak  berbeza  dari  hari  ini,”  beritahu  Sarah  kepada  Ikmal.

“Ya,  kita  ubah  dia  dari  mamat  kampung  kepada  orang  yang  berkarisma,biar  buntang  biji  mata  Qistina  tu,”

“En. Adam boleh  ikut  saya  keluar  tak  malam  ni?” tanya  Ikmal  lembut.

“Malam ni?  Rasa  macam  tak  boleh  aja. Saya  bimbangkan  isteri  saya  dirumah,”  tutur  Adam  lembut.

‘ Hai  Qistina  bertuah  betul,  perangai  jahanam  macam  kau  ni  pun,  boleh  buat  Adam  ingat  dan  risaukan  kau. Tapi  kau  apa  tahu,”  bisik  Ikmal.

“Ala  En. Adam,  kita  pergi  sekejap  aja  ya. Saya  janji  akan  hantar  encik  pulang  sebelum  sembilan  setengah  malam,”  pujuk  Ikmal  lagi.

“Baiklah,  tapi  tak  boleh  lama  tau.”

“Baik..,”  jawab  Sarah  tiba-tiba. Entah  bila  dia  terjengul  di  situ  mereka  juga  tidak  tahu.

Seperti  yang  dirancang  Ikmal  dan Sarah  membawa  Adam ke  pusat  membeli  belah. Sarah  dan  Ikmal  banyak  membantunya  dalam  menyuai  padankan  pakaian.  Adam  hanya  mengikuti  dan  mempelajari  sedikit sebanyak  ilmu  dalam  berfesyen. Rambut  Adam  yang  panjang  melepasi  bahu  di  potong  sedikit  pendek. Potongan  rambut  ala  korea  dipilih  Ikmal,  yang  sesuai  dengan  bentuk  wajah  Adam. Selepas semuanya  selesai, Ikmal  menghantar  Adam  pulang.

 Adam pulang  dengan  membawa  banyak  bungkusan  beg  pelbagai  jenama  ditangan. Ruang  tamu  terlihat  terang. Perlahan  Adam  masuk  ke  dalam rumah. Barang-barang  yang  di  beli  diletakkan  di  atas  meja. Matanya  melilau  sekeliling  mencari  arah  suara yang  samar-samar  kedengaran  dari  ruang  keluarga. Adam  melangkah  kaki  ke sana. Rupanya  Qistina  sedang  menonton DVD. Dipanggil  Qistina  lembut  namun  tiada  jawapan. Adam  melangkah  ke  sofa  di  mana  Qistina duduk.

‘Oh.., tidur  rupanya, patutlah  diam  saja.’ Adam  berkata  sendiri. Televisyen  di  matikan. Perlahan  dan  penuh  hati- hati,  Adam mencimpung  tubuh  Qistina  yang  sedang  lena  ke  tingkat  atas. Qistina  dibaringkan  di  tempat  pembaringan  di tempat pembaringan  dan tubuh  Qistina  yang  terdedah di  selimut. Adam  keluar  dan  masuk  ke  kamarnya, dia  ingin  mandi. Selesai  mandi  Adam  turun  dan  menggoreng  nasi. Perutnya  yang  lapar  harus  segera  di isi.

Keesokan  pagi,  awal-awal  lagi  Adam  sudah  sampai  ke pejabat. Pakaiannya  cukup  rapi. Malah  semua  mata  tertuju  padanya.

“Wah!! Encik Adam, tampannya  pagi  ni,”  tegur  Yuna  ramah.

“Terima  Kasih  Yuna. Saya  tak  tampan mana  pun,  maklum  budak  kampung,”  tutur  Adam  merendah  diri.

“Nanti  sekejap, En. Adam  jangan  senyum.”  Yuna  berkata  spontan.

“Kenapa??”

“Saya  takut  jatuh  hati  pula. Maklum  senyuman En. Adam  tu  lain  dari  yang lain. Manis  macam  madu. Cair  hati  saya  ni. Nasib  baik  saya  isteri orang.?” Yuna  berkat  sambil  tersenyum malu.

“Hahaha..,  ada  saja  awak ni. Baiklah  saya  masuk  ke  pejabat  dulu. Kalau  Ikmal  sampai  beritahu  saya  ya,”  pesan  Adam  sebelum  berlalu.

Lima  belas  minit  kemudian.

“Wah!! Encik Adam  macam ni baru  macho,”  beritahu  Ikmal  sambil  memandang  paras  wajah  Adam  dari  atas  ke  bawah.

“Apapun  terima  kasih  Ikmal,  kalau  tak  kerana  awak dan Sarah,  pasti  saya  sudah  di  gelakkan  lagi.”

“Pagi..,”  sapa  Sarah.

Sarah  terkaku  melihat  penampilan  Adam pagi  itu. Ditenung  dari  atas  ke bawah. Tampan  sekali  bila  Adam,  mengenakan  kemeja  kosong  hijau  lembut, dipadankan  dengan  tali  leher  hijau  tua  berjalur  halus. Adam  juga  berseluar  slack  hitam,  kali  ini  dia  tidak  lagi  memakai  seluar  senteng. Gayanya  tampak  berbeza  dari  semalam.

“Apa  yang  kau  tenung  tu  Sarah?”  tanya  Ikmal.

“Tak  ada  apa. Abang  Adam  nampak tampan  dan  manis. Macam  ini  lah,  baru  gaya  Pengarah Eksekutif,”  ucapnya  bersahaja.


Hari  itu  bayang  Qistina  tidak  kelihatan  mahupun  dipejabat. Adam  yang  pulang  awal  dengan  hasrat  ingin  menemui  Qistina  hampa. Qistina  tidak  ada  di  rumah. Selesai  mandi,  Adam  menyiapkan  makan  malam. Menu  malam  itu  adalah Ayam  berlada  dan  kalian goreng  ikan  masin. Sengaja  Adam  masak  untuk  Qistina. Dia  tahu  itu  makanan  kesukaan  isterinya.

Ting..ting..ting..


Adam  terjaga  di  meja  makan  sebaiki  terdengar  bunyi  jam  bendol. Jam  sudah  menunjukkan  pukul tiga  pagi.Adam  baru  tersadar  bahawa  dia  terlena  di  meja  makan.Lauk  di  meja  di pandang  sepi.  Rasa  perutnya  yang  lapar, sudah  menjadi  kenyang  apabila  isteri  yang  di  nnati  tak  kunjung  tiba. Adam  bangun  dan  menyimpan  kembali makanan  di  dalam  peti  sejuk. Siap  semua  Adam  terdengar  bunyi  deruman  enjin  memasuki  perkarangan  rumah. Cepat-cepat  Adam  membuka  pintu. Adam  terkejut  melihat  keadaan  Qistina  berpakaian. Teramat  seksi,  seksa  matanya  melihat,belum  lagi  Qistina  pulang  dengan  keadaan  mabuk.

“Kau  ni  sibuk  saja, tepilah,”  Qistina  berkata  sambil  menolak  batang  tubuh  Adam.

Adam  hanya  beristifar  di  dalam  hati.  Terasa  berbahang  wajahnya  apabila  melihat  Qistina  begitu.

“Qistina,  awak  nak  jadi  apa?? Ni..,  awak  pakai  baju  dah  macam  tak  cukup  kain  kenapa?Nak  kasi  orang  raba,  pegang  sana  sini. Macam  tu!!” Jerkah  Adam,  matanya  sudah  bulat  merenung  tajam  pada  isterinya. Qistina  hanya  tersenyum  dan tergelak.

“Marah  nampak..!! Kau  tu kena  ingat, kau  bukan  siapa  pada  aku. Kau  tu  cuma  lelaki  bodaoh  yang  buta  mata  hati. Jantan  tak  malu  yang  mahukan  harta  aku  kan?”

Panggg…satu  tamparan  kuat  singgah  di  pipi  Qistina. Qistina  jatuh  tersungkur  di  lantai. Lalu  Qistina  menyentuh  pipinya  yang  terasa  perit  dek  penampar  yang dihadiahkan  Adam. Rasa  mabuk  yang  ada  hilang  entah  ke  mana. Apa  yang  ada  cuma  rasa  sakit  yang  terpalit  di  wajah  da  di  hati.


“Hey!!! Kenapa  kau  kurang  ajar  sangat  hah!!  maka  bapak  aku  pun  tak  pernah  tampar  aku  tau. Jantan  tak  guna,”  jerit  Qistina  lantang.

“Ya,  saya  lelaki  yang  tak guna dan  buta  mata  hati. Awak  tahu  kenapa  saya  tampar  awak? Kerana  alasan  saya  kukuh.Awak  isteri  saya. Saya  tak  mahu  awak  rosak. Kalaupun  awak  benci  pada  saya. Jangan  awak  rosakkan  hidup  awak!!” Jerkah  Adam. Suaranya  sudah  bergema  ke isi  rumah.

“Biarlah  diri  aku.Aku  punya  suka!!”  Qistina  menjerit  marah.

“Awak  ni,  kenapa  degil  sangat?? Malam  ni  awak  ikut  saya  balik  kampung,”  arah  Adam  kasar.

“Kau  nak  balik?Kau  balik  seorang. Jangan  kau  nak  bawa  aku  sekali. Aku  tak sudi,”  ucap  Qistina  sambil  berusaha  untuk  bangun.

Adam  marah,  dengan  pantas  dia  menyeret  Qistina  dan  mengunci  pintu  rumah.

“Hei!! Lepaskan  aku. Kau  nak  bawa  aku  pergi  mana?”  marah  Qistina  sambil  menumbuk-numbuk  dada  Adam.

Adam  hanya  diam, tidak mempedulikan  reaksi  Qistina. Dia  nekad  membawa  Qistina pulang  ke  kampungnya. Tubuh  Qistina  dimasukan  ke  dalam  kereta  secara  paksa.


Qistina  marah  dan  meronta-ronta  ingin  keluar. Pantas  tangan  kekar  Adam  menyambar  Qistina  sebelum  Qistina  melompat  keluar.

“Qistina!!!  Awak  dah  gila  ya? Nak  mati  sangat ke?Apa  mata  awak  dah  buta,  tak  nampak  lori  balak  tadi?”  marah  Adam  geram.

“Biarlah.. biar  aku  mati. Aku  benci  tengok  kau!!” jerit  Qistina  macam  orang  gila.

“Baik..,” Adam  berkata  ringkas  sambilmemandu  laju. Qistina  mula  rasa  pening  dan  loya. Mungkin  kerana  Adam  memandu  dengan  sangat  laju.

“Hey!!  Kau  dah  gila ke? Kalau kau  nak  mati. Kau  mati  sorang-sorang jangan  nak  bawa  aku  sama. Aku  nak  hidup  lama  tahu!”

“Bukan  awak  yang  nak  mati  sangat  tadi?  Sekarang  panic, kenapa  awak  takut??”ucapnya  bersahaja.

Qistina  menarik  wajah  masam. Geram  di hati  hanya ALLAH  saja  yang  tahu. Lama  memandu  sampai  di  tol  Pagih, Adam  menoleh  ke  sebelah. Qistina  sudah  tertidur  lena. Mungkin  penat  dan letih. Adam  hanya  diam,  matanya  tertuju  dipipi  Qistina  yang  berbirat  merah  bekas  tamparannya. Hatinya  terpalit  rasa  kesal  dan  bersalah.

‘Maafkanm  abang,  abang  tidak  terniat  pun  untuk  menyakiti  Qistina. Abang  sayang  Qistina.’  gumam Adam sendiri.

“Assalamualaikum..,” Adam  memberi  salam.

“Waalaikumsalam…, Eh…Dewa  bila  sampai. Kenapa  tak  beritahu kamu  nak balik,”  Puan  KAsma  ibu  Adam  berkata  lembut.

“Tak  ada  apa,  saja  Dewa  bagi  kejutan. Boleh  menyambut  Ramadhan  di sini,”  Beritahu  Adam  lembut sambil  menyalami  tangan  ibunya.

“Mana  Qistina?”

“ Ada  tu,  dalam  kereta  dia  tertidur. Mak  tunggu  sekejap. Dewa  bawa  dia masuk.”

Adam  tanpa  lengah  membuka  pintu  kereta  dan  mencimpung  tubuh  Qistina. Qistina  yang  sudah  si  bawa  masuk  dibaringkan  ke  tilam. Puan  Kasma  memandang  Qistina  lama.

“Kenapa  isteri  kamu  pakai  baju  macam orang  nak pergi  ke  clum  malam?”

“Memang  dia  dari  sana. Balik  rumah  dalam keadaan  mabuk  pula. Mahu  tak  mahu  Dewa  nekad  bawa  dia  pulang  ke  sini. Biar dia  belajar  jadi orang  susah.”

Puan  Kasmah  hanya  menggeleng. Dia  tahu  menantunya  Qistina  tidak  betah  dengan anaknya. Apatah lagi  dia  sudah  di  bawa  pulang  secara  paksa. Pasti  Qistina  akan  banyak  kerenahnya.

“Baiklah  kamu  pergi  rehat  dulu. Kamu  pasti  penat  kan?”


Adam diam  dan  mehela  nafas.

“Mak, ada  tuala  mandi?Adam  nak  mandi  sekali  solat  subuh.”  Tanya  Adam.

“Hai,  datang  tak  bawa  pakaian  ke?”

Adam  hanya  angguk  kepala.

“Ada  tu  dalam almari. Semua pakaian  kamu  ada  di  situ. Cuma  baju  isteri  kamu  saja  yang  tak  ada.”

“Tak  apalah  mak, biar  Qistina  pakai  baju  mak  saja.”  Adam berkata  lembut.


Qistina  terjaga  apabila  wajahnya  sudah  dijamah  sinar  pagi. Perlahan  dia  bangun  dan  memandang  sekeliling. ya, itu  rumah  mertuanya.Rumah  lelaki  kampung  yang  sangat  dibenci.

“Adam.., Adam!!” Jerit  Qistina  lantang  dan  nyaring.

Puan  Kasmah  yang  leka  menggoreng  cucur  terperanjat.

‘Apa  sajalah  budak  qistina  ni.’  rungut  Puan  Kasmah  sambil  berjalan  ke  bilik.

“Kenapa ni? Pagi-pagi  dah  menjerit,  tak  sayang  suara  ke??”  Tanya  puan  Kasmah dengan  nada  menyindir.

“Mak,Adam  mana?”  marah  Qistina.

“Dewa  tak  ada. Dia  pergi  ke  pasar  sekejap. Kamu  tu  perempuan  pakai  baju  macamni dah  kenapa?  Apa  dekat  Johor  Bahru  tu  dah  tak  cukup  kain ke?” Sindir  puan  Kasmah  geram. Qistina  dia  tidak  berani  menatap  wajah  mertuanya yang jelas  sedang  marah  dan merenung  tajam  padanya. Lama  terdiam  akhirnya  dia  bersuara  juga.

“Mak, maafkan  Qistina. Oh..ya..ada tuala  mandi? Qistina  nak  mandi,”  tanya  Qistina  lembut.

“Ha.., macam  tu  kan bagus,  cakap elok-elok. Sejuk  sikit  hati  mak ni. Kamu  t unggu  sini. Mak  ambilkan,”  kata puan  Kasmah  sambil  berlalu. Selang  lima minit  puan  Kasmah  kembali  membawa  pakaian  dan  tuala.

“Baju  kurung  Kedah  dan  kain  batik?Mak  Qistina  tak  tahu  pakai  kain  batik. Tak  ada  baju  --shirt  atau  seluar?” tanya  Qistina.

“Dalam  rumah  ni, cuma  kami  berduia  saja. Kamu  lupa  ke,  suami  kamu  itu  anak  tunggal. tak  apa  kamu  pakai  dulu,  nanti  mak  suruh  Dewa  bawa  kamu  ke  bandar  cari  baju.”

Qistina  siap  berpakaian. Cuma  masih  memperbetulkan  kain  batik  yang  di pakai. Rasa mahu  terlucut  kain  batik yang  dipakai.

‘Kenapalah  aku  ni  bodoh  sangat. Pakai  kain  batik  pun  tak  betul. Setiap  lima  minit  kain  asyik  nak  terlondeh.’  ucapnya  sendiri.

“Mak  boleh  minta  tolong?Kain  batik  ni  asyik  londeh  aja. Qistina  tak tahu  nak  ikat  macam  mana.” Qistina  bertanya  setelah  berputus  asa.

“Itulah  kamu  ni. Pakai  kain  batik  pun  tak  reti. Nah  kamu  ambil  tali  ni, ikat  buat  macam  tali  pinggang  biar  kuat.”

“Mak, biar  betul. Ini  kan  tali  raffia.”

“Habis,  kamu  cakap  asyik  londeh. Kamu  ikatlah, lagipun  orang  tak  nampak  kamu pakai  tali  tu, baju  kamu  tu  labuh.

“Baiklah.” Qistina  mengambil  lambat-lambat.

“Cuba  kamu  ikat,  mak  nak  tengok.”

“Ya Allah..,  Qistina. Bukan  macam  tu. Mari  sini  mak  betulkan,”  arah  puan  Kasmah.

Qistina  yang  terdiam hanya  menuruti. Dia  tidak  mahu  bercakap banyak  dengan  mertuanya  yang  bermulut  murai. Sekali  mertuanya  berkata,  menusuk  jauh  dalam  hati. Kata-katanya  berbisa  bagaikan  bisa  ular.

“Mak, tu  kereta  ada  kat  luar. Kata  mak  dia  ke  pasar,”  Qistina  berkata  lembut.

“Dewa  pergi  naik  bsikal. Jalan  dekat  sini  sempit,  kalau  bawa  kereta  kamu  yang  besar  tu  nanti  bercalar,  kamu  menjerit  pula. Lagipun  kami  ni  orang  kampung  yang  masih  sedar  diri  Qistina,”  jawap  puan  Kasmah  lembut  dan  berbisa.

Qistina  diam,  dalam  hati  dia ingin  pulang  segera. Perlahan  Qistina  turun  menuju  kenderaannya. Dia  ingin  mengambil  handphone.

“Assalamualaikum.., ayah.”

“Waalaikumsalam..Qistina. Hai,  baru  bangun  ke?”  tanya  Dato’ Razali.

“Bangun  tidur?Sudah  lama  Qistina  bangun. Ni.., Qistina  nak  beritahu  ayah. Qistina  tak  masuk pejabat.”  Beritahu  Qistina  lancar  tapi  mendatar.

“Ayah  tahu. Adam  sudah  beritahu  semuanya. Kamu  ada  di Muar kan?”

“Bila  dia  beritahu?”

“Subuh-subuh  tadi  dia  sudah  maklumkan  pada  ayah. itulah  kamu  tu  degil  sangat, padan  muka  kamu. Kesudahannya  kamu  diheret  balik  kampung. Well..,  tak  apa  ayah  bagi  kamu  cuti  sebulan  untuk  membiasakan  diri  di situ  okey.”

“Ayah  sebulan?? Tak  mahu,Qistina  akan  paksa  dia  balik  JB, Qistina  tak  mahu  duduk  sini,”

“Qistina, ayah  tak  boleh  buat  apa-apa.Semuanya  di  tangan  suami  kamu. Baiklah, ayah  ada  mesyuarat  penting  pagi  ini. Kamu  jaga  diri  ya. Assalamualaikum..,”

‘Adam, kau  ni  memang  nak  kena, siap  kau!’ Marah  Qistina.


Setengah  jam kemudian, Adam  pulang  membawa  beg plastic  di  tangan. Beg  plastic  yang  berisi ikan  dan sayur-sayuran  dibawa  masuk  ke  dapur. Dia  melihat  Qistina  sedang  mencuci pinggan. Wajah  Qistina  masam  mencuka. Adam  tahu, pasti  ibunya  yang  meminta  Qistina  membantunya. Adam  tersenyum kecil.

“Qistina,  siap  basuh  pinggan,  kamu  tolong  mak  kupas  bawang. Ni,  mak  dah  siapkan  bahanbahannya,”  beritahu puan  Kasmah.

“Ya.., mak.”  terkocoh-kocoh  Qistina  datang. Dipandang  bahan-bahan  di  atas  meja.

“Apa  yang  awak  pandang?”  Tanya  Adam  lembut.

“Sibuk  aja, ada  mata  aku  pandang  lah. Aku  tahu,  kau nak  ketawa  kan  aku  betul tak?  Ingat  Qistina  tak  tahu  buat  kerja  dapur. Tengok  muka  ni  baik-baik, sungguhpun  begitu  aku  tahu  juga  memasak. Cuma  aku  malas  saja,”  bentak  Qistina.

“Qistina, kalau  bercakap  dengan  suami,  tak  boleh  lembut  sikit  ke?  Ini  tidak  ber aku  ber  kau? dewa  tu  suami, hormat  sikit. Kalau  dia  tampar  muka  kamu  lagi, baru  kamu  thau  langit  tu  tinggi  atau  rendah,”  bebel  puan  Kasmah  tidak senang  dengan  cara  Qistina  berbicara.

Qistina  terdiam, lupa  yang  dia  berada  di  kampung. tidak  lama  dari  itu  dia  mencenik. Bulat  matanya  merenung  Adam  yang  sedang  tersenyum.

‘Siap  kau, mentang-mentang  kau  dekat  sini, kau  nak  kenakan  aku ya,  tunggulah  ada  ubi  ada  batas,  ada  hari  akan  aku  balas,’ marah  Qistina 


Makan  tengahari  itu  sudah  terhidang,  bau  aroma  masakan  segera  menerpa  selera. Adam  yang  sememangnya  merindui  masakan  kampung. Pucuk  paku  masak  lemak, beserta  cencaru  bakar  tak lupa  juga  sambal  belacan  menjadi  hidangan  tengahari  itu. Qistina  pula masih  sibuk  mencuci  tangannya,  bau  belacan  cuba  di  hilangkan. Namun  tidak  berjaya.

“Sudahlah Qistina,  berapa  lama  kamu  nak  cuci  tangan  kamu  tu. habis  sebotol  pencuci  pinggan  kamu  guna. Kalau  berbotol  sekali  pun  tak  akan  hilang  bau  belacan  tu. Sudah  mari  duduk  sini,  kita  makan,”  beritahu  puan  Kasmah.

Qistina  menjeling  Adam  yang  sudah  berada  dimeja  makan. Adam  pula  seperti  biasa  tetap  tenang  dan bersahaja.


“Aik.., makan  pun  nak  bawa  sudu  dan  garfu. Sudah  letak  dekat  tepi, kita  orang  melayu  makan  guna  tangan. Lagipun  kita  makan  bukan  dekat  hotel,” marah  puan  Kasmah. Qistina  masih  diam. Hatinya  memberontak hanya  Adam  saja  yang  tahu.

“Eh.., mak  suruh  kau  bawa  aku  pergi  bandar  beli  baju,”  ucapnya  mendatar.

“Urm..,  baiklah  saya  tahu, mak  dah  beritahu  tadi. Jom  kita  pergi,” Adam  mengajak Qistina.

“Sekarang ke?”  Tanya  Qistina  bodoh.

“Ya..lah  sekarang, kata  nak  beli baju. Jom, saya  bawa  awak.”

“Kau  ni  gila apa? Aku  ni  pakai  baju  kurung, berkain  batik nak  ke  bandar? Kau  tak  ada  otak  apa!! Fikirlah  malu  aku!!” Marah  Qistina, tapi  nada  bicaranya  perlahan  bimbang  mertuanya  dengar.

Tanpa lengah  Adam  menarik tangan  Qistina. Qistina  terkejut  dengan  perlakuan  spontan  Adam.

“Hey..!  Kau  nak  bawa  aku  pwergi  mana  ni?” Tnya  Qistina  panic.

“Kita  pergi  rumah  sebelah, minta  pinjam  pakaian. Anak  Pak  Mail  itu  perempuan, badan  lebih  kurang  kau  aja. Nanti  aku  tanyakan,”  kata  Adam lembut. Qistina  merungut  tak  sudah. Adam  hanya  membiarkan  perlakuan  Qistina  yang asyik  merungut.

“Assalamualaikum.., Hani.”  Adam  memberi  salam.

“Waalaikumsalam… Eh, abang  Dewa. Bila  abang  sampai,”  sapa  gadis  manis  yang  di  panggil  Hani. Qistina  menilik  paras  wajah  gadis  yang  di  rasakan  cukup  menawan.

“Abang  baru  sampai  semalam,”  ucap  Adam  pendek. Hani  mengangguk  dan  memandang  Qistina.

“Siapa  ni  abang?”  tanya  Hani  lembut. Raut  wajahnya  sudah  bertukar. Mungkin  cemburu  dengan  wanita  yang  dibawa  Adam.

“Ini..majikan  abang, Qistina  namanya.”

“Oh.saya  Hani,”  Hani  berkata  sambil  menghulurkan  tangan. Salam disambut  lambat  oleh  Qistina.

“Hani, abang  nak  minta  tolong.”

“Apa  dia, abang  cakaplah.”

“Boleh  tak  Hani  pinjamkan t-shirt  dan  seluar  untuk  Qistina. Dia  nak  ke  bandar  membeli pakaian. Rasa  macam tak sesuain  pula, bila  berpakaian  begini,” Adam  berkata  berterus- terang. Qistina  hanya  memerjati  mereka  berdua. Hatinya  benar  dipalit  rasa  sakit.

“Oh…boleh,  nanti  Hani  ambilkan. Tunggu  sekejap.”  Hani  berkata  sambil  berlalu  masuk  kedalam.

“Amboi,  lembutnya  bahasa. Berbual  bukan  main  mesra. Apa  kau  lupa  siapa  aku? Siapa  dia?” tanya  Qistina  marah. Wajahnya  memang  sudah  berubah  kemerahan.

“Saya  tahu  awak  majikan  saya,  saya  juga  ingat  saya  hanya  pemandu  awak  sampai  bila-bila. Awak  nak  tahu  siapa  dia? Dia  bekas  kekasih  saya. Ada  apa  lagi  yang  awak  nak  tanya? Saya  akan  jawap.”

Buntang  biji  mata  Qistina. hatinya  tiba-tiba  bengkak  menahan  rasa  sakit  hati  yang  entah  bila  terbit. Cemburukah  dia. Rasa  perasaan  itu  tidak  mungkin  ada  di  dalam  kamus  hidup  Qistina. Lantak,  dia  tak  peduli  kalau  Hani  mahukan  Adam  kembali. Dia  ingin  bebas. Dia  benci  Adam  bukan sedikit  malah  bertambah  benci.

Search This Blog